Tegenwoordig besef je steeds meer hoe belangrijk het is om de browsebeveiliging op orde te hebben. Een van de beste oplossingen hiervoor is het anoniem zijn op internet. Op verschillende manieren kun je ervoor zorgen dat het IP-adres voor niemand toegankelijk is. Met verschillende proxy-oplossingen die op internet beschikbaar zijn, kun je weliswaar privé browsen, toch kan er geen veilige communicatie gegarandeerd worden. Daarnaast bieden de tools je geen geweldige browse-ervaring vanwege de vele advertenties die je tegenkomt. Als je op zoek bent naar een goede anonimiseringstool voor de Raspberry Pi, is TOR een goede keus. Het is een gratis open-source softwarepakket die je de ultieme ervaring van privé browsen biedt. Het gebruik van TOR maakt het voor iedereen moeilijk om jouw internetverbinding te traceren en het geeft je de vrijheid om gemakkelijk op websites te surfen zonder achteraf lastig gevallen te worden met reclames en andere ellende.
Hoe stel je TOR op Raspberry Pi in
Ik zal de nodige stappen laten zien om TOR op de Raspberry Pi in te stellen om anoniem te kunnen surfen zonder dat je je zorgen hoeft te maken dat jouw IP-adres getraceerd wordt.
Ofschoon TOR op de Raspberry Pi met een handmatige proxy geïnstalleerd wordt, waarop je dus ook surft is er mijns inziens geen sprake van een ‘echte’ proxy. Wat een proxy is, wordt op de AVG-site goed uitgelegd. En nee, ik word niet door AVG gesponsord.
Aan de slag!
Stap 1: Zorg er eerst voor dat het Raspberry Pi OS is bijgewerkt. Daarvoor moet je de volgende opdrachten uitvoeren.
sudo apt-update
sudo apt-upgrade
Stap 2: Installeer nu TOR voor de Raspberry Pi met behulp van de volgende opdracht.
sudo apt install tor
Wanneer de TOR-installatie op Raspberry Pi voltooid is, krijg je twee actieve services beschikbaar. Te weten “tor.service” en “tor@default.service”. Om te controleren of TOR actief is, kun je de tweede servicestatus controleren met het volgende commando, aangezien de eerste een dummy-service is.
sudo systemctl status tor @ default.service
Stap 3: De volgende stap is het instellen van de server. Daarvoor moeten er enkele wijzigingen aangebracht worden in het TOR -configuratiebestand met de naam “torrc”. Voordat je de wijzigingen aanbrengt, moet er een back-up van het bestand gemaakt worden met de volgende opdracht.
sudo cp /etc/tor/torrc /etc/tor/torrc.backup
Open nu het “torrc”-bestand met behulp van de nano-editor.
sudo nano /etc/tor/torrc
Ga in het bestand helemaal naar beneden en voeg de volgende regels toe.
SocksPort 192.168.0.29:9050
SocksPolicy accepteert 192.168.0.0 / 24
RunAsDaemon 1
DataDirectory /var/lib/tor
Let op: Vervang in de bovenstaande regels het Socksport-adres “192.168.0.29” door jouw Raspberry Pi-adres terwijl je het poortnummer hetzelfde laat. Gebruik ook de eerste drie nummers van SocksPolicy die vergelijkbaar zijn met jouw Raspberry Pi-adres.
Stap 4: Start nu de TOR-services opnieuw met de volgende opdracht.
sudo systemctl restart tor@default.service
Opmerking: In deze tutorial stellen we een TOR-proxy in Mozilla Firefox in, maar deze kan ook in andere browsers worden ingesteld.
Firefox installeren
Omdat de tutorial Firefox gebruikt is het goed om Firefox te installeren. Het installeren van Firefox is eenvoudig en kan in slechts een paar korte stappen worden gedaan.
1. Zorg er eerst voor dat Raspbian volledig up-to-date is. Je kunt dit doen door de volgende twee opdrachten uit te voeren.
sudo apt-get update
sudo apt-get upgrade
2. Nu dat is gebeurd, installeer Firefox ESR met behulp van de volgende opdracht.
sudo apt-get install firefox-esr
3. Zodra dat klaar is, zou je nu Firefox moeten hebben geïnstalleerd. Om de browser te vinden, ga je in de desktop naar Menu->Internet->Firefox ESR.
Dat is alles wat je hoeft te doen. De browser zal, op enkele uitzonderingen na, op de meeste websites werken. Het is een goed alternatief van de Chromium-browser.
Stap 5: Open nu de Mozilla Firefox-browser en ga naar de optie “Instellingen”.
Stap 6: Scroll naar beneden en zoek de Netwerkinstellingen . Kies de optie “Instellingen” (Settings) om de proxyconfiguratie van de browser te openen.
Stap 7: Schrijf in de verbindingsinstellingen het IP-adres van jouw Raspberry Pi in de SOCKS Host en gebruik poort 9050. Kies de SOCKS v5-optie en klik op de optie [OK] om de instellingen te bevestigen.
Stap 8: Laad het adres ” https://check.torproject.org/?lang=en “ in de browser en als het goed gegaan is zal het de bevestiging geven dat TOR is ingesteld in de browser.
Nu kun je in anonieme modus op elke website surfen, omdat niemand jouw IP-adres kan traceren.
Ben je voor al voor al je draadloze devices op zoek naar een TOT-accesspoint? Kijk dan hier (vanaf 22/10/2022 beschikbaar).
Have A Nice Day!
Laat een reactie achter