Maken van de NPN-sensorbeugel

Om de waterstand met Domoticz op de watermeter te kunnen meten moet de NPN-sensor goed  gemonteerd  worden. In deze korte tutorial beschrijf ik hoe je dit kunt doen.

Even naar de hobbymarkt
Je hebt een smalle plaat nodig. De hobbymarkt heeft passende platen van 20x200mm. De platen gaan soms per 4 en kosten ~€ 3,50. Met een beetje geluk heb je nog wel iets vergelijkbaars liggen en hoef je niet naar de hobbymarkt. Aanzien de sensor een doorsnede van 12mm heeft, neem ik een plaat van minimaal 16mm breed.

Boor een gat van 12mm in het derde gat van de rand.

Zaag het korte deel naast het gat er af. Zorg dat er geen scherpe randen zijn door ze met een vijl of schuurpapier af te ronden.

Bepaal de vouwhoek van de beugel. In mijn geval is dit het midden van het kleine en grote gat.

Vouw de plaat 90 graden. Het lange gedeelte is 10 cm en het korte gedeelte is 3,5 cm.

We positioneren nu de beugel op de meter. Het geboorde gat moet boven in het midden van het draaiende metalen wieltje, de zgn. literindicator, komen dat door de sensor gedetecteerd moet worden.

De beugel wordt aan de zijkant van de meter gemonteerd. Zit het gat niet boven het metalen plaatje? Buig dan de beugel iets totdat het gat er boven zit. Je zult merken dat het plaatsen van de sensor niet zo nauw komt.

Monteer de beugel stevig met twee kabelbinders. De onderkant van de beugel staat op de rand van de meter.

Plaats de sensor met het blauwe (sensor)deel op het glas van de meter en draai de beide schroeven goed aan zodat de sensor stevig zit.

Verbruik wat water om te zien dat de sensor werkt. De led achterop de sensor zal een paar keer aan en uit gaan. De gemeten waarde is na het installeren van de sensor in het Domoticz scherm te lezen.

Have A Nice Day!

1 Trackback / Pingback

  1. Watermeter toevoegen aan Domoticz – Picademie.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*