Picamera (video maken)

Het maken van een video met picamera is al net zo eenvoudig als het maken van een foto. Zie het project Picamera (foto’s maken).

Camera aansluiten en configureren
Om de camera op de juiste manier op de Raspberry Pi aan te sluiten en deze te configureren, wordt geadviseerd eerst dit project te bestuderen.

Map structuur
Misschien heb je de map /home/pi/camera nog staan, maak anders de map aan. Maak in de map camera een map aan die videos heet. Ga in camera staan, open nano en noem het bestand video.py.

nano video.py

Zet de volgende code er in en sla het bestand op:

import picamera
camera = picamera.PiCamera()
camera.resolution = (640, 480)
camera.start_recording(‘/home/pi/camera/videos/mijn_video.h264’)
camera.wait_recording(5)
#duur van de opname
camera.stop_recording()

Merk op dat we wait_recording() in het bovenstaande voorbeeld gebruiken in plaats van time.sleep() wat we hebben gebruikt bij het maken van foto’s. De wait_recording() methode is vergelijkbaar in die zin dat hij het gespecificeerde aantal seconden zal pauzeren, maar in tegenstelling time.sleep() hiermee zal hij voortdurend controleren op opnamefouten (bijv. onvoldoende schijfruimte) terwijl hij wacht. Als we in time.sleep() in plaats daarvan hadden gebruikt , zouden dergelijke fouten alleen worden veroorzaakt door de stop_recording() aanroep (wat lang kan duren nadat de fout zich daadwerkelijk heeft voorgedaan).

Camera mogelijkheden
De camera van de Pi heeft de volgende mogelijkheden of modi:

Let op: Deze tabel geldt voor de Pi camera versie 1.3 en is correct vanaf firmwarerevisie # 656. Firmware versies daarvoor hadden een beperktere set eigenschappen en alle vide instellingen hadden een beperkte ‘field of view’ (FoV). Gebruik sudo rpi-update om te upgraden naar de nieuwste firmware.

De modi met volledige gezichtsveldopname (FoV) van het hele gebied van de camerasensor is zo’n 2592 x 1944 pixels. Modi met gedeeltelijke FoV leggen alleen vast vanuit het midden, zo’n 1920 x 1080 pixels. Het verschil tussen deze gebieden wordt weergegeven in de onderstaande afbeelding:

Wanneer stilstaande beelden worden vastgelegd, wordt het volledige sensorgebied gebruikt en wordt het resulterende beeld geschaald naar de gevraagde resolutie. Dit resulteert meestal in een aanzienlijk groter gezichtsveld dat wordt waargenomen in het uiteindelijke beeld dan aanwezig was in het voorbeeld dat werd getoond vóór de opname.

Preview & Annotatie
Wil je zien wat je filmt, voeg dan de preview optie toe aan het script. Deze optie werkt alleen als je vanuit de desktop het script opstart. Voor de fun heb ik ook een overlay tekst toegevoegd.

import picamera
camera = picamera.PiCamera()
camera.resolution = (640, 480)
camera.start_preview()
camera.annotate_text = “Hello world!”
camera.start_recording(‘/home/pi/camera/videos/my_video.h264’)
camera.wait_recording(10)
camera.stop_recording()
camera.stop_preview()

Slechte video opname
De beeldkwaliteit valt en staat met o.a. met de kwaliteit en snelheid van de micro SD-kaart. Wil je met de Raspberry Pi gaan filmen op hoge resolutie, koop dan een SD-kaart met ten minste een schrijfsnelheid van 90MB/s en veel opslag. Hoe hoger de resolutie, des temeer opslag je nodig hebt. Meerdere programma’s tegelijk op een Raspberry Pi laten draaien kan van invloed zijn op de beeldverwerking. En natuurlijk is de (cpu) verwerkingssnelheid van de Raspberry Pi zelf ook van grote invloed.

Foto’s maken met Picamera
Kijk hier hoe je met Picamera en dezelfde cameramodule foto’s maakt.

Gedetailleerde informatie over de Picamera vind je hier.

Have A Nice Day!

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*