Wasmachine stuurt SMS

Een goede kennis van me vroeg of ik zijn wasmachine 'smart' kon maken. Hij heeft de wasmachine op zolder staan en hoort het signaal niet als het wasprogramma klaar is. Hij wil graag een berichtje op de smartphone ontvangen zodra de wasmachine zijn wasprogramma heeft afgerond. Hij gaf tevens aan dat de machine niet opengemaakt mocht worden. 
Aangezien ik in het verleden de Raspberry Pi een SMS heb laten verzenden, leek het me een leuke uitdaging iets universeels te bouwen voor de niet-smarte was-, droog- en andere machines indien deze hun programma hebben afgerond. 

Aan de slag

In de basis hebben we vier zaken nodig:

  1. Een detectie om vast te stellen dat de wasmachine klaar is
  2. Een SMS dienst (met een python toepassing) dat een bericht naar een smartphone verstuurt
  3. Een knop die de monitoring start en twee status leds
  4. Een (python) script dat vaststelt dat het wasprogramma klaar is en een SMS verstuurt

Aansluitschema
Alle onderdelen worden zoals hieronder aangegeven met elkaar verbonden.

Ad 1. – De LDR sensor module
De meeste apparaten zoals een wasmachine hebben op het display een indicatieled dat AAN gaat zodra het programma start en UIT gaat zodra het programma afgelopen is. Daarom wil ik deze led gebruiken om vast te stellen dat het wasprogramma afgelopen is.

Op mijn wasmachine zit de indicatie-led boven de Start knop

Wat heb ik hiervoor nodig?
In het verleden heb ik de LDR sensor Module in een tutorial besproken. De uitgang van de module reageert op de lichtinval die de LDR waarneemt. Deze module gebruik ik om de led op de wasmachine te detecteren. Hier vind je de tutorial.

LDR sensor module

Sluit de module aan op de voeding (3.3V), de ground (GND) en de datalijn D0 op headerpin 16 van de Pi. De LDR heb ik met een draad verlengd en over de indicatie led van de wasmachine heen gezet zodat de led op de LDR schijnt. Waarschijnlijk moet je de drempelwaarde van de module even instellen.

Nier heel fraai, maar dubbelzijdig tape doet het goed

Bekijk hieronder in timelapse hoe de indicatie van mijn wasmachine werkt.

Ad 2. – SMS dienst Twilio
Als tweede is een SMS-dienst nodig. Een tijd geleden heb ik een tutorial gemaakt over de Twilio SMS-dienst. Het enige dat je hiervoor moet doen is een SMS proefabonnement nemen. Dit is GRATIS voor één telefoonnummer. Precies wat voor dit project nodig is.

Bij het aanmaken van het account ontvang je een Account SID, een Auth Token en een virtueel telefoonnummer. Je moet tijdens het aanmaken van het account het telefoonnummer opgeven waarnaar de SMS verstuurd moet worden. Straks moeten deze zaken in het script vermeld worden. Het is dus goed nu het account aan te maken.

Ad 3. – Twee leds en een knop
Als de LDR sensor module aangesloten is en het Twillio account aangemaakt, rest nog het plaatsen van twee indicatie leds en een knop die de monitoring start. Ik heb een groene en een oranje led gebruikt. Voor beide leds heb ik een serieweerstand van 330Ω gebruikt. De knop schakelt de GND met headerpin 12. In het script maak ik gebruik van de interne pull-up weerstand.

  • Oranje led (header pin 18) = Status led
  • Groene led (header pin 22) = SMS verzonden
  • Knop (header pin 12) = Start monitoring machine

Ad 4. – Python script
Ik heb een script geschreven dat bestaat uit de definitie van de headerpinnen en een viertal functies.

1. Allereerst wordt de sensorstatus gemeten. Zodra de led van de wasmachine aan is wordt deze gedetecteerd en licht de oranje led (constant) op.

2. Vervolgens kan op de knop ingedrukt worden om het monitoren van het (was)programma te starten.

3. De indicatie led van de wasmachine wordt nu gemonitord. De oranje led knippert tijdens het monitoren.

4. Zodra het wasprogramma en daarmee de led van de wasmachine uit gaat, gaat de oranje led uit en wordt een SMS verstuurd. Tijdens het versturen van de SMS licht de groene led op.

Na het versturen van de SMS start het programma opnieuw op. Beide leds zijn uit als de led van de wasmachine uit is bij opstart.

Download script
Download hieronder het script. Zet het in een map op de Raspberry Pi en pak het uit.

Start het script op met:

python ldrsms.py


Het systeem werkt ook bij een wasdroger

Have A Nice Day!

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*