VNC

Naast de remote SSH terminal verbinding die we van o.a. PuTTY kennen, kun je ook het grafische scherm, de desktop van de Raspberry Pi, op afstand bedienen. Dit doen we met virtual network computing, beter bekend als VNC. 

In deze tutorial laat ik zien hoe je VNC installeert om een grafische verbinding tussen de Raspberry Pi en een PC op afstand tot stand te brengen. De Raspberry Pi dient hiervoor wel in de desktop gestart te zijn. Bij de standaard installatie van het Raspberry Pi OS zal dit het geval zijn. Ben je in de terminal opgestart en heb je een volledige versie van Raspbian geinstalleerd? Geef dan in de terminal het commando:

startx

Als het goed is zal daarna de desktop opstarten.

Om de VNC server in te schakelen ga in het menu naar Voorkeuren -> Raspberry Pi Configuratie Programma. Ga naar het tabblad Interfaces en schakel VNC in (Aan). Klik daarna op OK.

De client-versie van VNC Viewer die je voor de (Windows) pc nodig hebt download je via https://www.realvnc.com/en/connect/download/viewer/. Start vervolgens op de pc het programma op om VNC-Viewer te installeren. Het VNC Viewer log-in venster verschijnt.

Geef bij VNC Server het IP-adres van de Raspberry Pi in. Deze vind je door op de Pi in de terminal ifconfig in te geven. Klik vervolgens op [Connect].

Geef bij Username jouw gebruikersnaam in en bij Password jouw wachtwoord van jouw Raspberry Pi. Klik vervolgens op [OK].

De eerste keer als je een verbinding maakt volgt er een veiligheidsmelding. Klik hier op [OK]. Een venster opent zich met de desktop van de Raspberry Pi.

Raspberry Pi in de desktop opstarten
Om de Raspberry Pi bij start in de desktop op te laten starten ga in het menu naar Voorkeuren -> Raspberry Pi Configuratie Programma. In het eerste tabblad zet je bij opstarten de selectie bij Naar bureaublad en klik je op [OK].

Je kunt nu de Raspberry Pi vanaf de PC bedienen en de Raspberry Pi start in het vervolg in de desktop op.

Have A Nice Day!

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*