VNC – Virtual Network Computing

Naast de remote SSH terminal verbinding die we van o.a. PuTTY kennen, kun je ook het grafische scherm, de desktop van de Raspberry Pi, op afstand bedienen. Dit doen we met virtual network computing, beter bekend als VNC. 

In deze tutorial laat ik zien hoe je VNC installeert om een beveiligde grafische verbinding tussen de Raspberry Pi en een PC lokaal op afstand tot stand te brengen. De Raspberry Pi dient hiervoor wel in de desktop gestart te zijn. Bij de standaard installatie van het Raspberry Pi OS zal dit het geval zijn. Start je Pi in de terminal op en heb je een volledige versie van Raspbian geïnstalleerd? Geef dan in de terminal het commando:

startx

VNC-server

De Pi fungeert als VNC-server. Om de VNC-server in te schakelen ga in het menu naar Voorkeuren -> Raspberry Pi Configuratie Programma. Ga vervolgens naar het tabblad Interfaces en schakel VNC in (Aan). Klik daarna op OK.

VNC-client

De client-versie van VNC Viewer die je op je pc nodig hebt download je via https://www.realvnc.com/en/connect/download/viewer/.

VNC kent verschillende platforms

Portable versie
Wil je een cliënt tool die je niet hoeft te installeren, maar die wel de volledige functionaliteit heeft om de remote desktop te kunnen gebruiken? Download dan hieronder de portable versie van VNC-viewer.

Na het downloaden start je het bestand op waarna de installatie begint.

Na de installatie start je VNC Viewer op. De schermen van de portable versie zien er anders uit, maar hebben dezelfde informatie nodig om verbinding te kunnen maken.

Geef in de adresbalk het IP-adres van de Raspberry Pi in. In mijn geval 192.168.0.31 en geef [ENTER].

Er wordt verbinding met de VNC-server van de Pi gezocht.

Indien de server gevonden is volgt het inlogscherm. Vul hier je gebruikersnaam en wachtwoord van de Pi in. Zet ook het vinkje om het wachtwoord te herinneren voor de volgende keer en druk op [OK].


Waar vind ik het IP-adres van de Raspberry Pi?

Het IP-adres vind je door op de Pi in de terminal de opdracht ifconfig in te geven. Klik vervolgens op [ENTER].

Het IP-adres is 192.168.0.31 (ethernet) en 192.168.0.30 (WiFi)

Hoe vind je het IP-adres zonder aangesloten beeldscherm
Heb je geen beeldscherm op de Raspberry Pi aangesloten, dan kun je het IP-adres op twee manieren vinden:

  • Via je router (omslachtig)
    De DHCP-lijst in je router geeft alle uitgegeven IP-adressen weer. Daar staat de Raspberry Pi bij als de Pi een netwerkverbinding heeft.
  • Via een scan app (voorkeur)
    Een snelle manier om de lokale (actieve) IP-adressen op je netwerk te vinden is m.b.v. een app op je smartphone naar IP-adressen te scannen. Er zijn veel apps die dit doen. WiFi moet dan wel op je smartphone ingeschakeld zijn. Hieronder zie je de resultaten van mijn voorkeur app Net Analyser.
Scanresultaat met Net Analyser (iOS)

Je kunt nu op afstand met je pc vanuit de desktop van de Raspberry Pi werken. Let op het VNC-pictogram rechts bovenin het venster dat een actieve VNC-verbinding aangeeft.

Have A Nice Day!