VNC

Naast de zogenaamde terminal verbinding die we van PuTTY kennen, kun je ook het grafische scherm, de desktop van de Raspberry Pi, op je PC bedienen. Dit doen we met virtual network computing, beter bekend als VNC.

Op deze pagina laat ik zien hoe je VNC installeert om een grafische verbinding tussen de Raspberry Pi en een PC tot stand te brengen. Je moet hiervoor de Raspberry Pi wel in de desktop gestart hebben. Ben je in de terminal opgestart en heb je een volledige versie van Raspbian geinstalleerd? Geef dan in de terminal het commando:

startx

Als het goed is zal daarna de desktop opstarten.

Ga in het menu naar Voorkeuren -> Raspberry Pi Configuratie Programma. Ga naar het tabblad Interfaces en schakel VNC in (Aan). Klik daarna op OK.

Ga naar https://www.realvnc.com/en/connect/download/viewer/ en download de laatste versie van VNC Viewer. Start vervolgens het programma op om VNC-Viewer te installeren. Het VNC Viewer log-in venster verschijnt.

Geef bij VNC Server, het IP-adres van de Raspberry in. Dit vind je door ifconfig in de terminal in te geven. Klik vervolgens op [Connect].

Geef bij Username pi in en bij Password raspberry. We gaan hier vanuit dat de gebruikersnaam en het wachtwoord niet veranderd zijn. Klik vervolgens op [OK]

De eerste keer als je een verbinding maakt volgt er een veiligheidsmelding. Klik hier op [OK]. Een venster opent zich met de desktop van de Raspberry Pi.

Raspberry Pi in de desktop opstarten
Ga in het menu naar Voorkeuren -> Raspberry Pi Configuratie Programma. In het eerste tabblad zet je bij opstarten de selectie bij Naar bureaublad en klik je op OK.

Je kunt nu de Raspberry Pi vanaf de PC bedienen en de Raspberry Pi start in het vervolg in de desktop op.

Have A Nice Day!

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*