Doom

Doom is een van de meest invloedrijke first-person shooter-games ooit gemaakt. Het werd in 1993 gemaakt en was een baanbrekende prestatie voor pc-gaming. Sinds id Software de broncode van de originele game heeft vrijgegeven zijn er veel her-implementaties van hun game-engine geweest. Dit betekent voor jou als eindgebruiker dat je Doom op vrijwel elk apparaat kunt draaien, inclusief de Raspberry Pi.

Voor deze tutorial gebruiken we een versie van Doom genaamd “chocolate-doom“. Deze enginepoort staat bekend als een van de beste met aangepaste WAD’s.

Een WAD is een databestand dat gebruikt wordt door Doom en Doom II, evenals andere first-person shooter games die de originele Doom engine gebruiken. Het bevat gegevens, zoals sprites, niveau-informatie, artikelen en andere game data. Het wordt gebruikt voor het opslaan van originele game content, evenals spelwijzigingen.

Daar gaan we!

Doom installeren
Voordat we Doom op de Raspberry Pi installeren, moeten we ervoor zorgen dat onze pakketlijst up-to-date is. Je kunt de pakketlijst bijwerken met behulp van de volgende opdracht in de terminal van de Pi.

sudo apt update

Als we de pakketlijst niet bijwerken, kan de pakketmanager proberen Doom te downloaden van een mirror die niet meer bestaat of een oude versie proberen te downloaden. Wanneer de update is voltooid, kunnen we Chocolate Doom installeren. De pakketmanager installeert alle afhankelijkheden die nodig zijn om Doom uit te voeren tijdens het installatieproces.

sudo apt install chocolate-doom -y

Als je op de Pi via het startmenu kijkt onder Games, zie je dat “FreeDM” als onderdeel van dit pakket is geïnstalleerd. FreeDM is een WAD met levels die zijn ontworpen voor deathmatch-games voor meerdere spelers.

Een WAD-bestand downloaden voor Chocolate Doom
Hoewel we een versie van de Doom-engine op onze Raspberry Pi hebben geïnstalleerd, moeten we een WAD-bestand downloaden om uit te voeren. Elk WAD-bestand is ontworpen om met de originele Doom engine te werken, zo ook Chocolate Doom. Dit betekent ook dat de originele gamebestanden werken.

Voor deze sectie zullen we de shareware-versie van Doom’s WAD downloaden. 

Let op: dit is niet het volledige spel en is puur de shareware-versie. Simpel gezegd, dit zijn de demo-niveaus van het spel.

Als je eigen WAD-bestanden wilt vinden, bekijk dan bronnen zoals Doomworld.

We kunnen beginnen met het maken van een directory om onze WAD-bestanden in op te slaan. We maken deze directory in de home-directory van de gebruiker.

mkdir ~/doom-wad/

cd ~/doom-wad/

Nu we een map hebben om het WAD-bestand op te slaan, kunnen we het archief downloaden. Gebruik de onderstaande opdracht om “wget” te gebruiken om de Doom shareware WAD te downloaden.

wget https://www.picademie.nl/upload/shareware_doom_iwad.zip

Zodra het archief klaar is met downloaden, zullen we het moeten uitpakken met unzip. De tweede opdracht verwijdert het uitgepakte zip-bestand, het is immers niet meer nodig.

unzip shareware_doom_iwad.zip

rm shareware_doom_iwad.zip

Je zou nu een bestand in de map moeten hebben met de naam DOOM1.WAD. Je kunt controleren of het bestand bestaat met:

ls -l

Doom WAD uitvoeren
Het uitvoeren van de Doom WAD is een eenvoudig proces en kan worden gedaan met een enkele opdracht vanaf de opdrachtregel. Het enige dat je nodig hebt, is de locatie van de WAD die je op de Raspberry Pi wilt uitvoeren. Voor ons voorbeeld “DOOM1.WAD” die we in de vorige sectie hebben gedownload.

Je kunt het WAD-bestand uitvoeren door het door te geven aan de “chocolate-doom” met de -iwad optie.

chocolate-doom -iwad ~/doom-wad/DOOM1.WAD

Na het uitvoeren van deze opdracht start Doom onmiddellijk op en laadt direct het WAD-bestand dat je hebt opgegeven.

Hieronder zie je een screenshot van Doom op mijn Raspberry Pi.

Chocolate Doom configureren
Chocolate Doom heeft een eigen configuratie hulpprogramma waarmee je verschillende opties kunt regelen, zoals toetsenbordbindingen. Houd er rekening mee dat aangezien dit een grafische interface is, je de desktopversie van Raspberry Pi OS moet gebruiken.

Om het configuratiemenu voor Doom te starten, kun je de volgende opdracht in de terminal gebruiken.

chocolate-doom-setup

Nadat je deze opdracht hebt uitgevoerd, krijg je een venster zoals hieronder te zien is. Gebruik dit menu om verschillende aspecten van de Chocolate Doom-engine te besturen. Je kunt dit menu zelfs gebruiken om een ​​netwerkspel Doom op je Raspberry Pi te starten.

Have A Nice Day!

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*