Check internetverbinding

Voor sommige toepassingen is het handig om zeker te zijn dat de internetverbinding aanwezig is. In deze korte tutorial laat ik zien dat dit slechts met een enkel commando of een paar regels in een Python script vastgesteld kan worden.

Er zijn een paar manieren om te controleren of de Pi met het internet verbonden is.

Hostname
De opdracht hostname wordt veel gebruikt voor het vinden van de IP-adressen van de Raspberry Pi als de Pi verbonden is met het internet. De volgende opdracht geeft alle (bedraad en draadloos) IP-adressen, als de Pi actieve internetverbindingen heeft.

hostname -I

Ping [website]
Je kunt ook de ping-opdracht in de terminal gebruiken om de internetverbinding te controleren. Deze opdracht helpt bij het analyseren van de internetverbinding en de ingegeven website. Om deze opdracht te gebruiken, moet je een websiteadres opgeven en als het succesvol pingt, werkt uw internet.

bijvoorbeeld: ping picademie.nl

Om de vereiste informatie te krijgen stop je de ping-opdracht door [Ctrl]+c in te geven.

Python script
Wil je d.m.v. een Python script de internetconnectie achterhalen, dan heb je hiervoor slechts een paar regels nodig. In het onderstaande voorbeeld wordt onderzocht of picademie.nl bereikbaar en dus internet beschikbaar is. Voor serieuze toepassing adviseer ik om google.com te gebruiken.

Ik heb het script als functie opgebouwd, zodat het eenvoudig in ieder script in te passen is.

import socket

def check_internet():
  try:
    res = socket.getaddrinfo('picademie.nl',80)
    print ("Internet is aanwezig!")
    return True
  except:
    print ("Internet is niet aanwezig!")
    return False

check_internet()

Als de opgegeven website bereikbaar is, krijg je de volgende melding.

Om te testen of de software ook detecteert als internet niet aanwezig is, kun je eenvoudig de kabel van het modem uit de AOP halen.

Het AOP met de ontkoppelde datakabel van het modem

Het kan even duren voordat de software de melding geeft.

Have A Nice Day!

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*