Picamera (foto’s maken)

Voor slechts een paar euro ben je al in het bezit van de Raspberry Pi camera. Inmiddels zijn er verschillende versies en modellen van de camera, in verschillende prijsklassen te koop. In dit project leg ik de basis van het gebruik van de camera in combinatie met de python module picam.

In andere projecten laat ik zien hoe je de camera kunt combineren met sensoren, zoals de bewegingssensor. Ook laat ik zien hoe je tekst, zoals de tijd en datum in de afbeelding kunt plaatsen. Dit wordt annotatie genoemd.

Er zijn twee versies van de cameramodule
– De standaardversie , die is ontworpen om foto’s te maken bij normaal licht.
– De NoIR-versie , die geen infraroodfilter heeft, dus je kunt hem samen met een infraroodlichtbron gebruiken om foto’s te maken in het donker.

Verbinden van de camera met de Raspberry Pi
Op de Raspberry Pi B+, 2, 3 en 4 zit de camerapoort tussen de audiopoort en de HDMI-poort. Op de originele Raspberry Pi B bevindt deze zich tussen de Ethernet-poort en de HDMI-poort.

Zorg ervoor dat uw Raspberry Pi is uitgeschakeld!

Gebruik twee vingers om de poort te openen. Til de uiteinden van de connector iets (2 mm) op. Houd er rekening mee dat er een andere poort op het Pi-bord is die er precies hetzelfde uitziet, maar die andere is niet bedoeld voor de camera. Deze is bedoeld om een extern LCD-scherm op aan te sluiten.

Hoe de camerapoort te openen

De kabel moet in de juiste richting worden ingestoken: het blauw moet naar de Ethernet-poort wijzen en de zilveren kant naar de HDMI-poort. Steek de kabel zo in dat er bijna geen blauw te zien is. Deze foto toont het begin van het inbrengen.

Showing proper cable orientation

Om de poort te sluiten en de kabel goed op zijn plaats te houden, druk je op de bovenkant van de poort terwijl je de kabel met de andere hand vasthoudt. Omdat je de connector naar beneden duwt, wordt er meer blauw zichtbaar. Dat is goed.

close_camera_port

Om te controleren of de kabel goed in de connector zit houd je de Pi in de ene hand en de camerakabel in de andere. Geef een zacht rukje, er is eigenlijk geen kracht nodig. Als de kabel niet goed op zijn plaats wordt gehouden, schuift hij uit de poort. Je voelt weerstand als het stevig wordt ingebracht. Een klein beetje trekken is genoeg. Als je het idee hebt dat de kabel goed in de connector zit, gaan we verder.

Controleer of de camerakabel goed op zijn plaats wordt gehouden

Aan de achterkant van de camera vind je een vergelijkbare kabelpoort. Het opent en sluit op dezelfde manier als die op de Raspberry Pi, maar er is een beetje meer druk nodig om het te openen dan die op de Pi.

Trek de connector iets (2mm) uit, schuif de kabel erin, plaats de blauwe band naar achteren en terwijl de kabel in de connector zit, de clip weer terugschuiven op de connector.

removed_camera_cable

Raspberry Pi instellen
Start de Raspberry Pi op. We werken vanuit de desktop.
Ga naar het hoofdmenu en open de Raspberry Pi-configuratietool.

Selecteer het tabblad Interfaces en zorg ervoor dat de camera is ingeschakeld. Klik vervolgens op OK.

Start nu de Raspberry Pi opnieuw op. We kunnen nu beginnen met het Python script.

Python
Ik ga ervan uit dat je inmiddels een beetje bekend bent met de basis Raspbian- en Python commando’s. Open de terminal bovenin het desktop scherm.

We updaten de Pi en vervolgens installeren we de picam modules voor Python 2 en Python 3.

$ sudo apt-get update
$ sudo apt-get install python-picamera python3-picamera

Maak met het commando mkdir de map camera aan in het pad /home/pi/.
Maak nu in het pad /home/pi/camera/ de map images aan. Hier komen straks de foto’s te staan.

Het vastleggen van een afbeelding naar een bestand is net zo eenvoudig als het specificeren van de naam van het bestand en de uitvoer van welke capture()methode dan ook. Open nano en noem het bestandsnaam foto.py. Zet de volgende python code in de editor.

from time import sleep
from picamera import PiCamera
camera = PiCamera()
camera.resolution = (1024, 768)
camera.start_preview()
sleep(2)
#Camera warm-up time
camera.capture(‘/home/pi/camera/images/foto.jpg’)

Sla het script op en maak een foto met:

python foto.py

Probeer ook het volgende script.

Het script is vrij uitgebreid, maar maakt per stap tevens helder wat het doet. Ik heb zelfs een annotatie regel opgenomen. Hierdoor staat er een datum en tijdsvermelding bovenin de foto. Je kunt hier wat mee spelen. In een ander project gaan we dieper op deze functie in.

Er zijn andere cameramodules, zoals raspistill waarmee op een simpelere manier foto’s gemaakt kunnen worden. Je kunt deze natuurlijk ook gebruiken. De reden dat ik picam gebruikt heb, is dat deze de annotatie functie heeft die we in andere projecten weer tegenkomen.

Mocht je picam willen verwijderen, gebruik dan het volgende commando:

sudo apt-get remove python-picamera python3-picamera

Camera mogelijkheden
De camera van de Pi heeft de volgende mogelijkheden of modi:

Let op: Deze tabel geldt voor de Pi camera versie 1.3 en is correct vanaf firmwarerevisie # 656. Firmware versies daarvoor hadden een beperktere set eigenschappen en alle vide instellingen hadden een beperkte ‘field of view’ (FoV). Gebruik sudo rpi-update om te upgraden naar de nieuwste firmware.

De modi met volledige gezichtsveldopname (FoV) van het hele gebied van de camerasensor is zo’n 2592 x 1944 pixels. Modi met gedeeltelijke FoV leggen alleen vast vanuit het midden, zo’n 1920 x 1080 pixels. Het verschil tussen deze gebieden wordt weergegeven in de onderstaande afbeelding:

Wanneer stilstaande beelden worden vastgelegd, wordt het volledige sensorgebied gebruikt en wordt het resulterende beeld geschaald naar de gevraagde resolutie. Dit resulteert meestal in een aanzienlijk groter gezichtsveld dat wordt waargenomen in het uiteindelijke beeld dan aanwezig was in het voorbeeld dat werd getoond vóór de opname.

Gedetailleerde informatie over de Picamera vind je hier.

Video maken met Picamera
Kijk hier hoe je met Picamera en dezelfde cameramodule een video maakt.

Have A Nice Day!

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*