Oudere projecten werken niet meer!?

Naarmate er steeds meer wijzigingen op het Raspberry Pi platform worden doorgevoerd, des te vaker lukt het niet meer om oudere projecten op het moderne OS werkend te krijgen. Hoe zit dat en waar moet je op letten als je aan een project begint? 

Lekker bezig zijn

Enthousiaste hobbyisten hebben tegenwoordig een Raspberry Pi met waarschijnlijk wat sensoren en willen gewoon een project doen om erachter te komen hoe zo’n Pi werkt. Hoe? Ach, ergens op het internet staat het wel beschreven. In het ideale geval heeft men een Raspberry Pi projectboek erbij. De een wil gewoon wat proberen, de ander doet voor het eerst een project vanuit een opleiding en weer een ander wil doelgericht een complex stuk techniek bouwen.

De meeste projecten doen het nog prima

Als je geen projectboek bezit, moet je het internet op. Vaak vind je redelijk snel sites of YouTube tutorials die een goede beschrijving aanbieden om het project te kunnen doen en in de meeste gevallen heb je het project redelijk snel af en werkt het zoals bedoeld.

Vernieuwingen laten oude projecten niet (meer) werken

Frequente bouwers hebben ook gemerkt dat niet alle oude projecten het nog doen. Python bibliotheken zijn verouderd of aangepast waardoor ze niet meer werken, of er zijn aanpassingen in het OS doorgevoerd, zoals de virtuele Python omgeving (venv) sinds ‘Bookworm’ (Debian versie 12).

Als je een ouder project gevonden hebt, wordt zelden vermeld welk OS men gebruikt heeft, met andere woorden: Het zou toch wel handig zijn geweest als je het gebruikte OS nog kon downloaden, samen met de oude bibliotheken en modules die voor het project nodig zijn om het werkend op te leveren. Helaas is dit niet altijd meer het geval.

Raspberry Pi Legacy

Ofschoon Imager erg fijn is om een schoon platform op de SD-kaart te zetten, biedt het slechts één legacy versie in verschillende verschijningsvormen. De Raspberry Pi Foundation heeft de policy om één oudere versie van Raspberry Pi OS beschikbaar te stellen voor gebruikers die langere tijd stabiliteit willen. Raspberry Pi OS (Legacy) loopt telkens een Debian-release achter: zodra Debian Bookworm verscheen, stapte Raspberry Pi met (Legacy) naar eigen zeggen over op Bullseye. Debian Buster, de destijdse legacy versie, werd tot juni 2024 ondersteund. 

Zelf een archief van Raspberry Pi OS aanleggen

Je kunt natuurlijk je eigen Raspberry Pi OS archief aanleggen zodat je altijd zelf kan blijven bepalen welk OS je wilt gebruiken. Niet alleen dat dit veel opslag kost, ook is maar de vraag in hoeverre je er gebruik van zult maken.

Hoe dan wel?

Ofschoon ik het probeer te vermijden, maar ook Picademie.nl zal waarschijnlijk een paar projecten bevatten die het niet meer doen. Zodra ik dit weet zal ik het betreffende project moderniseren of, in het slechtste geval, uit publicatie halen tot er een alternatief beschikbaar is. Een beetje frustrerend is het wel.

Hoe dan ook. Projecten bouwen is niet alleen een handleiding volgen van iemand die dit al eens gedaan heeft, maar jezelf onderdompelen in de techniek die nodig is een mooi project te realiseren. Lukt dit niet meteen? Dan is het project misschien wel iets te hoog gegrepen. Neem dan iets eenvoudigs. Alleen zo leer je. Voor je het weet bouw je stapsgewijs een complex project zoals een toegangscontrole of een IoT-besturing.

We zijn weliswaar een consumerende kant-en-klaar maatschappij, maar we zullen in de meeste gevallen onze maaltijd nog steeds zelf moeten koken….. Blijf dus nadenken wat je wilt en doet! Voorkom dat je klakkeloos de (oude) codes en opdrachten van een ander volgt zonder dat je weet wat het doet. Dat maakt je tot een autodidactisch engineer….. Leren door doen!

Have A Nice Day!

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*