Zoom

Videobijeenkomsten of video vergaderen is tegenwoordig niet meer weg te denken. Miljoenen mensen werken tegenwoordig thuis en overleggen met hun collega's via video vergaderingen. Video vergaderen wordt ook steeds vaker gebruikt om vrienden en familie te 'ontmoeten'. Door handige functionaliteiten zoals scherm delen, chat en automatisch dempen doet video vergaderen niet onder voor een real-life bijeenkomst.

De markt voor op afstand vergaderen is behoorlijk ontploft. Iedereen wil een stuk van de taart waardoor de ontwikkelingen pieken om het beste product te bieden. De bekendste tools op dit moment zijn (in volgorde van gebruiksaantallen): Google Hangouts, Meet, Microsoft Teams, Cisco Webex, Zoom, BlueJeans Meetings en Slack.

Ik bespreek Zoom vanwege de ervaring die ik ermee heb. Een van de grootste voordelen van Zoom is het gebruiksgemak. Je kan o.a. deelnemen aan vergaderingen zonder ooit een eigen account aangemaakt te hebben.

Je kan de tool gebruiken om vergaderingen te maken, anderen kunnen op een eenvoudige manier verbinding met je maken. De persoon die de vergadering maakt, de moderator, heeft echter wel een eigen Zoom-account nodig. De moderator kan bepalen wie mag spreken en kan bijvoorbeeld schermen delen.

Hoewel ik een abonnement adviseer, kan je met het gratis abonnement tot 100 andere mensen verbinden met een tijdsbeperking van 40 minuten.

In deze tutorial laat ik zien hoe je de Zoom-cliënt op je Raspberry Pi via je browser gebruikt.


Zoom bijeenkomst bijwonen

Heb je al vaker van Zoom op de Raspberry Pi gebruik gemaakt, dan hoef geen uitgebreide test van de Pi hardware te doen. Je hoeft slechts de browser in de desktop van de Raspberry Pi te openen en naar de volgende link te gaan. Ik gebruik Chromium webbrowser en ga naar de link:

https://zoom.us/join

Geef in het volgende scherm je Meeting ID of je Personal Link Name in.

Na het invoeren van je ID kan je deelnemen aan de vergadering met ZOOM.

Zoom testen

Als je Zoom nog nooit op de Pi gebruikt hebt, is het verstandig de verbinding, de camera en de microfoon te testen of alles werkt.

Geef in de browser de volgende link in:

https://zoom.us/test

Het volgende venster verschijnt:

Klik op de blauwe knop met de tekst Join

Installeer NIET de plug-in voor jouw browser, maar ga naar de link Join from Your Browser.

Het videovenster verschijnt.

Als de browser de camera (Pi-camera of USB webcam) kan vinden, zal er een beeld van de geselecteerde camera te zien zijn.

Zet je naam in het veld ‘Your Name”, zet desnoods het vinkje om de naam te onthouden voor een volgende keer en klik op Join. De naam staat bij de vergadering in beeld zodat anderen zien hoe je heet.

Er verschijnt een venster om de voorwaarden te respecteren.

Klik op “I Agree” zodat je akkoord hiermee bent.

Er wordt verbinding gemaakt met de vergadering.

En niet veel later volgt het volgende scherm. Je hebt nu verbinding met de bijeenkomst gemaakt. Voel je vrij om te onderzoeken wat er allemaal in te stellen valt. In een echte vergadering is dat lastig.

Helemaal alleen in de vergadering……’Hallo is daar iemand!
In vergadering met je collega’s of vrienden….. gezellig!

Have A Nice Day!