Statisch IP adres instellen

Standaard probeert het Raspberry Pi OS alle netwerkinterfaces automatisch te configureren door DHCP, waarbij het terugvalt op automatische privéadressen in het bereik 169.254.0.0/16 als DHCP mislukt. 

Statisch IP-adres
Als je de automatische configuratie voor een interface wilt uitschakelen en deze in plaats daarvan statisch wilt configureren, moeten we eerste weten wat de parameters zijn van je huidige netwerkverbinding.

Type ifconfig in de CLI om je IP-adres te bepalen. Kijk welk adres toegewezen is aan interface die je gebruikt: eth0, lo of wlan0. lan0 staat alleen vermeld indien deze beschikbaar en ingeschakeld is.

Hoe vindt je de het gateway nummer?
Type nu in: netstat –nr

Type nu: sudo nano /etc/dhcpcd.conf

Het is belangrijk te weten welke klasse (class) subnet masker er gebruikt wordt. In dit geval zijn de meeste thuisnetwerken van een klasse C, zie hieronder.

Stel het dhcpcd.conf bestand in
Open het bestand met de editor.

nano /etc/dhcpcd.conf

Op basis van bovenstaande voorbeeldschermen voer je je EIGEN (blauwe) regels in. Zet deze boven in het bestand dhcpcd.conf. In dit voorbeeld is het de volgende informatie:

Voor de domain_name_servers gebruiken we de Google Public DNS 8.8.8.8 en 8.8.4.4 Dit doen we om niet afhankelijk te zijn van je eigen ISP, je internet provider. Dan wordt het bestand als hieronder:

Bestand /etc/dhcpcd.conf (beetje lastig te lezen)

Sluit nano af met Ctrl-X en Y of J en [ENTER]

Opnieuw opstarten met sudo reboot
Na de herstart heeft de Raspberry Pi een statisch IP-adres.

Have A Nice Day!

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*