Rond Kerst worden de meeste projecten gebouwd waarbij LEDs of neopixels gebruikt worden. Ik kon niet achterblijven en bouwde in een half uur een opstelling op basis van de Pico, een halve meter ledstrip (30 RGB leds) en wat GitHub scripts.
In deze korte tutorial laat ik zien hoe je een WS2812B ledstrip met de Raspberry Pi Pico verbindt en met Thonny programmeert.
Daar gaan we…
Wat heb je nodig
- Raspberry Pi Pico
- WS2812B ledstrip (ik gebruik 60 leds/m)
- Mini breadboard
- Jumper draad
Aansluitingen
Aangezien pin 40 (VBUS-5V) maximaal zo’n 90mA kan leveren (zie datasheet – hoofdstuk 3) is het belangrijk dat je weet hoeveel de ledstrip maximaal nodig kan hebben.
Stroomberekening ledstrip (30 leds): 1 led = ~20mA, 3 leds (RGB-wit) = ~60mA, 30 leds (wit) = ~600mA
In de praktijk werkt een ledstrip prima op de VBUS van de Pico als je niet teveel leds tegelijk aanstuurt, maar wees je ervan bewust dat een aparte 5V-voeding voor een ledstrip doorgaans de beste oplossing is om de Pico niet te beschadigen.
Sluit de ledstrip als volgt op de Pico aan.
GitHub
Ga vervolgens naar de GitHub van Vernon Peens (alias Guitarman9119) en download de drie bestanden.
- neopixel.py
- Example1.py
- Example2.py
Thonny
Ik gebruik Thonny om met de Pico te communiceren. Ik ga ervan uit dat je weet hoe je Thonny met de Pico verbindt en gebruikt om in MicroPython te programmeren.
Weet je dit niet, kijk dan hier eens. Paul McWhorter laat in deze video zien hoe je MicroPython op de Raspberry Pi Pico W installeert en hoe je Thonny, de IDE, op je pc installeert.
Software laden
Als je Thonny met de Pico verbonden hebt, open je in Thonny de locatie waar je de drie bestanden opgeslagen hebt. Laadt als eerste het bestand neopixel.py. In Thonny zie je nu een tabblad met de naam neopixel.py staan. Neopixel.py wordt gebruikt als module om de ledstrip aan te sturen. De andere scripts importeren de module. Daarom moet je de module op de Pico opslaan. Dit doe je door in Thonny naar Opslaan als te gaan. Er verschijnt een keuzemenu, klik op Raspberry Pi Pico. Hiermee wordt het bestand op de Pico opgeslagen.
Doe dit ook met de twee andere bestanden. In principe hoef je alleen dat script in Thonny geopend te hebben dat je wilt uitvoeren.
Tip: Voor de duidelijkheid heb ik de twee voorbeeldbestanden hernoemd in neorandom.py en neorider.py
Als alles goed is aangesloten en een van de twee voorbeelden is als tabblad in Thonny geselecteerd, dan klik je op de PLAY-knop of op [F5].
Het zijn eenvoudige scripts die zich makkelijk laten aanpassen. Leef je uit!
Pico opstarten met script
Mocht je de Pico met een van beide scripts standaard wilt opstarten, hernoem dan het betreffende script naar: main.py
Have A Nice Day!
Laat een reactie achter