Raspberry Pi

Het Raspberry Pi- verhaal begon in 2006 met de creatie van de eerste prototypes geïnspireerd op de BBC Micro. 6 jaar later werd de eerste Raspberry Pi geboren.

De Raspberry Pi model B en het model Zero W

De naam van de Raspberry Pi is een verwijzing naar de fruitbenamingen in de oude dagen van computers. Veel computerbedrijven zijn vernoemd naar fruit. Je hebt Tangerine Computer Systems, Apricot Computers, het oude Britse bedrijf Acorn en niet te vergeten Apple. ‘Pi’ staat voor Python omdat de ontwikkelaars van de Raspberry Pi oorspronkelijk een computer wilden ontwikkelen die alleen Python kon draaien.

De Raspberry Pi is een goedkope computer ter grootte van een creditcard die op een computermonitor of tv kan worden aangesloten en een standaard toetsenbord en muis gebruikt. Het is een capabele micro- of minicomputer die mensen van alle leeftijden in staat stelt computers te verkennen en te leren programmeren in talen zoals Scratch en Python. Het kan alles wat je van een desktop computer mag verwachten, van surfen op internet en het afspelen van high-definitie video tot het maken van spreadsheets, tekstverwerking en het spelen van games.

De Raspberry Pi heeft bovendien de mogelijkheid om te communiceren met de buitenwereld en wordt gebruikt in een breed scala aan digitale projecten, van mediaspeler tot weerstation en van game emulator tot en met toegangscontrole. 

Hoe mooi is het dat de Raspberry Pi ook door kinderen over de hele wereld wordt gebruikt om te leren programmeren en te begrijpen hoe computers werken. Programmeren is de taal van de toekomst.

Inmiddels zijn er verschillende modellen van de Raspberry Pi beschikbaar. Meer informatie vind je onder andere op https://www.raspberrypi.org/