AirPlay-ontvanger

AirPlay van Apple is een handige functie, ervan uitgaande dat je Apple-producten zoals een iPhone of een iPad hebt om het te laten werken. Zoals je waarschijnlijk weet, kun je met AirPlay beeld en/of geluid van een Apple-apparaat naar een ander apparaat zoals de Raspberry Pi streamen als deze ervoor geschikt is. Deze AirPlay-ontvanger is alleen voor audio geschikt. 

Stap 1 – Controleer op updates
Eerst vernieuwen we het Raspberry Pi OS en alle geïnstalleerde pakketten met:

sudo apt-get update

sudo apt-get upgrade

Stap 2 – Installeer de benodigde pakketten
We hebben een paar aanvullende pakketten nodig. Installeer ze met de volgende opdracht (dit is één regel):

sudo apt-get install autoconf automake avahi-daemon build-essentieel git libasound2-dev libavahi-client-dev libconfig-dev libdaemon-dev libpopt-dev libssl-dev libtool xmltoman

Al deze zaken zijn na installatie individuele pakketten die we nodig hebben voor de Shairport Sync-build. Sommige zijn bibliotheken waarmee Shairport Sync verschillende taken kan uitvoeren, andere zijn tools die gebruikt worden in het bouwproces in stap 4.

Stap 3 – Kloon de Shairport Sync-repository
We hebben de Shairport Sync-repository nodig. We maken een lokale kopie van de repository op de Raspberry Pi. Om dit te kunnen doen, gebruiken we het volgende commando:

git clone https://github.com/mikebrady/shairport-sync.git

Stap 4 – Bouw en installeer Shairport Sync
Nu hebben we onze eigen versie van de Shairport Sync-repository op onze Pi staan, maar we moeten deze nog installeren. Maar voordat we dat kunnen doen, moeten we in de juiste directory zijn:

cd shairport-sync

Nu is het tijd om te gaan bouwen. Voer deze twee opdrachten in de LXterminal in:

autoreconf -i -f

./configure --with-alsa --with-avahi --with-ssl=openssl --with-systemd --with-metadata

In de ‘configure’-opdracht zie je wat de Shairport Sync-build zal ondersteunen. Onze build ondersteunt Advanced Linux Sound Architecture (ALSA) ( –with-alsa ). Het ondersteunt ook Avahi, een systeembrede nulconfiguratie (zeroconf) netwerkservice ( –with-avahi ) en OpenSSL-codering ( –with-ssl ).

Bovendien hebben we ondersteuning toegevoegd voor Shairport Sync om automatisch te starten bij het opstarten van de Pi ( –with-systemd ) en gaven we Shairport Sync de mogelijkheid om metadata door te sturen naar compatibele applicaties ( –with-metadata ).

Deze specifieke opties zijn niet de enige die je op jouw build kunt toepassen. Bekijk de Shairport Sync GitHub-pagina voor meer informatie over alle verschillende zaken die jouw Shairport Sync-build zou kunnen ondersteunen.

Het bouwsysteem is nu voorbereid. We kunnen overgaan tot het compileren en installeren van Shairport Sync. Geef hiervoor de volgende commando’s in:

make

sudo make install

Nu hebben we Shairport Sync beschikbaar.

Stap 5 – Schakel Shairport Sync in om te starten bij het opstarten van de Pi
We zijn hier bijna, nog een laatste stap. Shairport Sync maakt van je Raspberry Pi een AirPlay-ontvanger, maar het is niet erg handig als je iedere keer Shairport Sync op je Raspberry Pi moet starten voordat je de functie kunt gebruiken. Dus laten we Shairport Sync automatisch laten opstarten wanneer je Pi opstart.

We hebben ondersteuning voor deze functie toegevoegd in onze build ( -with-systemd ), maar we moeten de functie nog steeds handmatig inschakelen. Voer de volgende opdracht uit om Shairport Sync automatisch te laten starten bij het opstarten:

sudo systemctl enable shairport-sync

Je Raspberry Pi is nu klaar voor AirPlay vanaf het moment dat hij opstart. Om Shairport Sync nu te laten werken kun je gewoon het volgende commando gebruiken:

sudo-service shairport-sync start

Dat is het! Je Raspberry Pi AirPlay-ontvanger is klaar! Om te bevestigen dat het werkt, pak je een iOS-apparaat en open je een app die muziek afspeelt, zoals Spotify en selecteer je AirPlay. Je Raspberry Pi zou nu op de AirPlay devicelijst moeten staan, klaar om AirPlay-casts te ontvangen!


iOS apparaat koppelen via AirPlay
Voor degene die niet zo handig is met de iPhone/iPad leg ik hieronder met een voorbeeld uit hoe je Spotify naar de Raspberry Pi streamt. Er zijn nog meer wegen die naar Rome leiden, die mag je zelf ontdekken.

Open de Spotify-app.

Selecteer op je smartphone de muziek die je wilt horen en start deze. De muziek wordt nu op het smartdevice afgespeeld.

In het appscherm is onderin het nummer te zien dat afgespeeld wordt. In het balkje is een kleine luidspreker te zien. Klik hierop.

Het volgende venster verschijnt. Klik hier op AirPlay of Bluetooth

Het volgende scherm verschijnt. Als het goed is staat de Raspberry Pi erbij. Klik op Raspberry Pi. Er verschijnt vervolgens een vinkje achter en de muziek is op de Raspberry Pi als AirPlay-ontvanger te horen.

Have A Nice Day!

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*