Obstakel sensor module

Deze module maakt het mogelijk om op een vaste afstand reflectie te registreren. Door de leds meer naar elkaar toe of van elkaar af te buigen kan de afstand worden ingesteld. Daarnaast kan er door middel van de potmeter de gevoeligheid worden ingesteld waarop de output HOOG wordt.

De module detecteert de nabijheid van een object m.b.v. infrarood licht. De gevoeligheid is instelbaar met de potmeter op de module. Werkt op 3.3V t/m 5V. De uitgang D0 is LAAG als de reflectiewaarde van het infrarood licht onder de drempelwaarde valt, en dus HOOG als deze boven de drempelwaarde valt.

Toepassingen
– SmartCar
– DIY-bots
– Naderingsdetectoren

Specificaties
– Voeding (Vcc) : 3,3V – 5V
– Uitgang Type : Digitaal – Logica Hoog of Laag.
– Indicatoren : Voeding (groene LED) en uitgangsindicator (groen LED)
– De gevoeligheid van het schakelmoment kan worden aangepast met behulp van de potentiometer.
– LM393-chip aanwezig op module

Afstellen drempelwaarde
Om de sensor te kunnen gebruiken zullen we hem af moeten stellen. We doen dit met een voorwerp dat we voor de sensor zetten.

• Verbind de Vcc en de GND van de sensor module respectievelijk met de 3,3V en de GND (ground) van de headerpinnen van de Raspberry Pi. Als het goed is brand ten minste een van de twee LED’s. Het kan ook zijn dat beide LED’s branden.
• Neem een kleine schroevendraaier en draai de potmeter zo dat de indicator LED net aanblijft. Met de klok mee draaien vergroot de gevoeligheid van de drempelwaarde.

Digitaal uit (D0)
LED uit = HOOG
LED aan = LAAG

Je kunt controleren of de sensor module goed ingesteld is door het voorwerp naar de sensor te bewegen. Als het goed is gaat nu de indicator LED aan. Zet je het voorwerp verder van de sensor weg, dan gaat de LED weer uit.

Python script
Om de GPIO poort uit te lezen is maar een klein python script nodig. Open de editor nano en zet de code er in. Sla de code op onder bijv. uni.py. Je kunt de code opstarten met python uni.py. Met Ctrl-c stopt het script.

uni.py

Na de start van het script: python uni.py zie je de onderstaande uitkomst. Als het voorwerp verder dan de ingestelde afstand afstaat geeft de module de melding: Sensor detecteert geen activiteit!

Have A Nice Day!

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*