Mini PIR II (AM312)

De AM312 sensor in modulevorm kom je overal tegen. Met name in speelgoed of een bedlampje dat bij beweging inschakelt. Ook in de elektrotechniek waar licht in een kleine ruimte geschakeld moet worden is de sensor te vinden. Het uitgangssignaal van de module bekrachtigt via een R/C-timercircuit een MOSFET of een Triac die vervolgens een 230V lamp inschakelt.

De AM312 is het kleinere broertje van de HC-SR501 en HC-SR505.

Toepassingen
• Bewegingsalarm
• Automatisch verlichtingssysteem
• Diefstal beveiliging
• Trappenhuis verlichtingssysteem
• Hobby-projecten

Pin-configuratie
AM-312 is de sensor op de module met drie pinnen zoals weergegeven in de afbeelding. Er zijn verschillende modellen op de markt waardoor de aansluitingen net even anders kunnen zitten. Daarom is het goed om voor dit project alert te zijn, waar we mee te maken hebben. De functie van elke pin wordt hieronder vermeld. Ik laat hier de voor- en achterkant van de sensor zien. Dit model valt op door de verwijderde SMD.

Kenmerken
• Herhaalbare trigger
• Detectieafstand: 3 meter
• Bedrijfsspanningsbereik: -0.3V tot +26V
• Maximale bedrijfsspanning: DC 2.7-12V
• Stand-by verbruik: <100uA
• Level output: HOOG 3.3V / LAAG 0V
• Vertragingstijd: circa 2 seconden (± 30% afwijking)
• Hoek van Sensor: <100°
• Werktemperatuur: -20°C – +60°C

Schema
Voor de geïnteresseerden plaats ik het schema van de module. Duidelijk is te zien dat het grootste deel van het schema een regelaar (HT7530) is die de voeding van maximaal 24V naar 3.0V terugbrengt en daarmee de AM312 sensor voedt. Deze geeft bij beweging een signaal af via de weerstand 20Kohm naar de uitgangspin.

De AM-312 sensor

Aansluiten op de Raspberry Pi
De onderstaande tabel geeft aan hoe de HC-SR505 sensor op de Raspberry Pi wordt aangesloten.

Code
Het enige dat nu nog nodig is, is een Python script. Hieronder heb ik een script geplaatst dat precies doet wat het moet doen. Je zou er een LED, een relais of beide ermee aan kunnen sturen. Een iets complexer project is het versturen van een SMS als er beweging gedetecteerd wordt.

Als alles goed gegaan is volgt onderstaande uitkomst op het scherm.

Have A Nice Day!