Vuur (Infrarood) sensor module

De sensor detecteert een vlam of een golglengte van een lichtbron tussen 760nm~1100nm. Kleine vlammen worden op een afstand van 80cm gedetecteerd, grotere vlammen verderweg. 60 graden detectie hoek. De sensor is binnen een meter nauwkeurig.

Digitale uitgang (D0): Indien de temperatuur een ingestelde drempelwaarde bereikt, deze wordt afgesteld met de potentiometer.

De opstelling kan getest worden door bijvoorbeeld een waxinekaars voor de sensor te plaatsen. Een gewone lamp heeft geen uitwerking op de sensor.

De sensor kan gebruikt worden in projecten als veiligheidsmaatregel om apparaten in- of uit te schakelen bij brand.

Toepassing
– vuurdetectie / -alarm

Specificaties
– Voeding (Vcc) : 3,3V – 5V
– Uitgang Type : Digitaal – Logica Hoog of Laag.
– Indicatoren : Voeding (groene LED) en uitgangsindicator (groen LED)
– De gevoeligheid van het schakelmoment kan worden aangepast met behulp van de potentiometer.
– LM393-chip aanwezig op module

Afstellen drempelwaarde
Om de sensor te kunnen gebruiken zullen we hem af moeten stellen. We doen dit op het licht dat momenteel in de ruimte is.

• Verbind de Vcc en de GND van de sensor module respectievelijk met de 3,3V en de GND (ground) van de headerpinnen van de Raspberry Pi. Als het goed is brand ten minste een van de twee LED’s. Het kan ook zijn dat beide LED’s branden.
• Neem een kleine schroevendraaier en draai de potmeter zo dat de indicator LED net aanblijft Met de klok mee draaien vergroot de gevoeligheid van de drempelwaarde.

Digitaal uit (D0)
LED uit = HOOG
LED aan = LAAG

Je kunt controleren of de sensor module goed ingesteld is door de LDR sensor te bedekken. Als het goed is gaat nu de indicator LED uit. Haal je je hand weg, dan gaat de LED weer aan.

Python script
Om de GPIO poort uit te lezen is maar een klein python script nodig. Open de editor nano en zet de code er in. Sla de code op onder bijv. uni.py. Je kunt de code opstarten met python uni.py. Met Ctrl-c stopt het script.

uni.py

Na het start van het script: python uni.py zie je de volgende uitkomst. Bij het bedekken van de sensor geeft het de melding: Sensor detecteert geen activiteit!

Have A Nice Day!

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*