Stuur- & lastrelais

Met een stuur- en lastrelais combinatie kunnen zware apparaten, zoals 230V motoren, door de Raspberry Pi worden geschakeld. De Raspberry Pi stuurt dan met zo’n 5 Volt het zogenaamde stuurrelais aan, die op zijn beurt het grote lastrelais aanstuurt met 230V (kleine stroom). Bij een gelijkspanningsrelais wordt in tegengestelde richting een zgn. vrijloop of ‘blus’-diode geplaatst om terugslagspanning te voorkomen. Deze terugslagspanning kan de aansturing ernstig beschadigen. Stuur daarom een relais ALTIJD via een transistor aan die door de GPIO poort aangestuurd wordt.

Voorbeeld van een 5V stuurrelais en een 230V lastrelais

Het lastrelais dat op 230V werkt schakelt op zijn beurt het zware apparaat dat ook op 230V werkt. Bij het schakelen kunnen grote piekstromen en (interne) contactvonken ontstaan. Indien het minirelais dit apparaat rechtstreeks zou schakelen, zou deze hierdoor snel defect raken.

Het schakelen van 230V apparaten middels een stuur- en lastrelais combinatie is, mits goed geïsoleerd en zorgvuldig aangesloten, een veilige manier.

1 Trackback / Pingback

  1. Domoticz – Schakelen relais via GPIO – Picademie.nl

Reacties zijn gesloten.