Tkinter ontwikkel GUI op de PC

Om desktop software voor de Raspberry Pi te bouwen kan je gebruik maken van de Tkinter module. Tkinter is de standaard module voor grafische apps voor Python. Tkinter wordt geleverd voor Linux, Microsoft Windows en Mac OS X. Een van de voordelen van Tkinter is dat je het relatief snel kunt leren.

De Tkinter ontwikkeltool PAGE wordt op de pc gebruikt. In dit document vertel ik in 3 stappen hoe je de ontwikkelomgeving op je pc installeert. In een ander project leg ik uit hoe je een grafisch programma rond Python maakt. Volg de volgende stappen:

  1. Installeer Python 3
  2. Installeer Active Tcl (incl. Wish)
  3. Installeer de ontwikkeltool PAGE

Voorwaarde
Voorwaarde om de gebouwde Tkinter apps op de Raspberry Pi te kunnen zien, is dat de Pi in de desktop mode geopend moet zijn. Wil je vanaf je pc ook de grafische omgeving op de Pi zien, zal je de desktop met bijvoorbeeld VNC-Viewer moeten benaderen. PuTTY werkt hier niet.

Tkinter module
De Tkinter module zal in de bibliotheek op de Raspberry Pi geïnstalleerd moeten worden voordat je er gebruik van kan maken.

sudo apt-get install python-tk

Sneltest
Om te zien of Tkinter op de Raspberry Pi werkt kun je een sneltest doen. Het laat de versie van de geïnstalleerde tkinter zien. Je kunt dit in de Python3 shell doen, maar ook als Python 3 script (sneltest.py):

import tkinter
tkinter._test()

Het script wordt gestart met: python3 sneltest.py

Het resultaat zie je in de desktop van de Raspberry Pi.

Note! Met dit project richten we ons op Python 3 omdat de standaard Tkinter versie alleen met deze versie werkt. Python 2 wordt per 1 januari 2020 niet langer ondersteund door de Python Software Foundation.

Stap 1 – Installatie Python
Ga op de pc naar https://www.python.org/downloads en download de Windows versie.

Installatiescherm van Python 3.x

Indien de installatie klaar is, is het goed te controleren of alles goed gegaan is en werkt. Type je op de PC desktop links onderin de zoekregel ‘Python

Selecteer Python 3.x, in dit voorbeeld Python 3.9 (64-bit)

In principe is dit console voldoende om te zien dat de installatie van Python gelukt is. Je kunt nu op de pc in Python ontwikkelen.

Stap 2 – Installeer Active TCL
PAGE is geschreven in Tcl met behulp van verschillende bijbehorende widgets en daarom moet je Tcl / Tk 8.6 geïnstalleerd hebben.

Ter info: “Wish” is in feite een programma dat de Tcl-code uitvoert.

Ga naar https://www.activestate.com/products/tcl/downloads/

Selecteer ActiveTcl 8.6
Log in of maak een account aan om in te loggen zodat je de gratis Windows versie kunt downloaden. Het gedownloade pakket ziet er ongeveer als volgt uit:

Installeer het gedownloade pakket.

Het kan zijn dat Microsoft Visual C++ mee geinstalleerd moet worden. Zet een vinkje bij ‘I agree to the license terms and conditions‘ en klik op Install.

Indien de installatie klaar is, type je links onderin de zoekbalk: tcl

Open (dubbelklik) Tclsh

Check de versie met:
puts $tcl_version
en:
info patchlevel

Tcl is nu geïnstalleerd.

Wish
Controleer of Wish geïnstalleerd is door in de desktop links onderin de zoekregel Wish in te geven. Start Wish op. Indien dit lukt en je een console ziet, dan is Wish aanwezig. Anders werkt PAGE niet.

Stap 3 – Page installeren
Ga naar : https://sourceforge.net/projects/page/

Na het klikken op Download start de download van PAGE automatisch. Start de installatie van Page door dubbel op het gedownloade pictogram te klikken.

Note: Het kan zijn dat Windows onderstaande melding geeft. Klik dan op Meer informatie en vervolgens op: Toch uitvoeren

De installatie start.

Na de installatie is het PAGE pictogram op de pc desktop zichtbaar.

Dubbelklik het pictogram om PAGE op te starten. De werkschermen worden geladen. Het ziet er ongeveer als volgt uit:

Page is nu geïnstalleerd. Je kunt nu beginnen met het maken van een grafisch Python programma.

In het project [nog te benoemen] laat ik zien hoe je een simpel programma in Tkinter maakt.

Succes!