Regen sensor module

De regensensormodule is een eenvoudig hulpmiddel voor regendetectie. Het kan worden gebruikt als een schakelaar wanneer een regendruppel op de collectorplaat valt en ook voor het meten van regenval intensiteit.

De module heeft een collectorplaat en een afzonderlijk bedieningspaneel, een power-indicator LED en een potentiometer om de gevoeligheid in te stellen. De analoge uitgang wordt gebruikt voor het detecteren van druppels in de hoeveelheid neerslag.

Verbonden met 3,3V – 5V, zal de LED gaan branden wanneer het inductiekaart geen regen heeft, DO-uitvoer is dan HOOG. Als u een beetje water laat vallen, is de DO-uitvoer LAAG, de indicator gaat aan.

In principe varieert de weerstand van de collectorplaat overeenkomstig de hoeveelheid water op het oppervlak.

Status van de sensor
– Nat : de weerstand neemt toe en de uitgangsspanning neemt af.
– Droog : de weerstand is lager en de uitgangsspanning is hoger.


Specificaties
– Spanning: 3.3-5V DC
– Digitale uitgang (drempelwaarde instelbaar): D0
– Analoge uitgang (directe uitgang van sensoroppervlak): A0
– Aansluiting voor sensoroppervlak: + en
– LED aanwezig die status van digitale uitgang aangeeft
– LED aanwezig die status van module(aan/uit) aangeeft
– Ingebouwde potentiometer om de gevoeligheid aan te passen
– LM393-chip aanwezig op module

Afstellen drempelwaarde
Om de sensor te kunnen gebruiken zullen we hem af moeten stellen. We doen dit door wat water op de sensor te sprayen.

• Verbind de Vcc en de GND van de sensor module respectievelijk met de 3,3V en de GND (ground) van de headerpinnen van de Raspberry Pi. Als het goed is brand ten minste een van de twee LED’s. Het kan ook zijn dat beide LED’s branden.
• Neem een kleine schroevendraaier en draai de potmeter zo dat de indicator LED net aanblijft. Met de klok mee draaien vergroot de gevoeligheid van de drempelwaarde.

Digitaal uit (D0)
LED uit = HOOG
LED aan = LAAG

Je kunt controleren of de sensor module goed ingesteld is door de sensor wat nat te maken. Als het goed is gaat nu de indicator LED aan. Is de sensor droog, dan gaat de LED weer uit.

Python script
Om de GPIO poort uit te lezen is maar een klein python script nodig. Open de editor nano en zet de code er in. Sla de code op onder bijv. uni.py. Je kunt de code opstarten met python uni.py. Met Ctrl-c stopt het script.

uni.py

Na de start van het script: python uni.py zie je de onderstaande uitkomst. Als het voorwerp verder dan de ingestelde afstand afstaat geeft de module de melding: Sensor detecteert geen activiteit!

Have A Nice Day!

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*