Inverter chip

Omdat we in sommige projecten een inverter nodig hebben, maken we deze meestal van een transistor en twee weerstanden. In dit project laat ik zien hoe je een invertercircuit kunt bouwen met een 7404 hex inverter-chip, ook wel logische datasignaal inverter genoemd.

Een inverter is een circuit dat de logische toestand van een dataingang naar de tegenovergestelde toestand verandert. Dus als je bijvoorbeeld een LAAG naar de omvormer stuurt, zal het een HOOG uitvoeren. Als u een HOOG naar de omvormer stuurt, zal deze een LAAG uitvoeren.

Dit kan om verschillende redenen nodig zijn, maar in de uiteindelijke redenering is het omdat je de tegenovergestelde logische toestand wilt die het apparaat biedt.

Dus de basisregel is dat elke keer dat je het tegenovergestelde logische toestandsignaal nodig hebt om een ​​circuit te laten werken, je een omvormer kunt gebruiken om het logische toestandsignaal naar de tegenovergestelde toestand te draaien.

Als je veel circuits bouwt, zal je zien dat dit zeker nodig zal zijn. De omvormerchip die we zullen gebruiken, is een 7404-omvormer. We beschrijven dit hieronder in detail.

De 7404 is een hex-inverter-chip, wat betekent dat hij is samengesteld uit 6 onafhankelijke inverter-poorten. Elke poort is samengesteld uit 1 ingang en 1 uitgang. De 7404 moet een minimale spanning van 4,5V en een maximale spanning van 5,5V krijgen. De pinout van de 7404 wordt hieronder weergegeven.

7404 omvormer pinout

Aan de pinout kun je zien dat er 6 omvormerpoorten zijn. Elk heeft 1 ingang en 1 uitgang. De uitvoer van de poort is het tegengestelde logische signaal van het logische signaal dat wordt ontvangen aan de ingang van de poort. Dus als een logische LAAG in de poort wordt ingevoerd, wordt een logische HOOG uitgevoerd. Als een logische HIGH in de poort wordt ingevoerd, wordt een logische LAAG uitgevoerd.
Dit samengevat in onderstaande tabel.

Je kunt dus zien dat het logische signaal dat wordt uitgevoerd door een inverterpoort het tegenovergestelde is van het logische signaal dat naar de poort wordt gevoerd.

Voor een invoer in de inverterpoort van de 7404-chip is de maximale spanning om te worden gelezen als een LAGE logische toestand 0,8V. Dit is dus de maximale spanning om het te kunnen lezen als een lage logische toestand. Voor een HOGE logische toestand is de minimale spanning die aan een ingang wordt toegevoerd 2V. Dus 2V is de minimale spanning die nodig is voor de 7404-chip om deze als een HOGE logische toestand te lezen. Dus dat is gemiddeld tussen 0,8 en 2V is een grijs gebied dat moet worden vermeden. We willen 0,8 V of minder voor een LAAG logisch signaal en 2 V of meer voor een HOOG logisch signaal.
Dus nu we dit allemaal weten, laten we een echt circuit samenstellen.

7404 Omvormercircuit
Het invertercircuit dat we zullen bouwen met een 7404 wordt hieronder weergegeven.

7404 inverter circuit


Het breadboard-circuit van de hierboven getoonde schema wordt hieronder getoond.

7404 inverter breadboard circuit

Veel succes!

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*