Kwizzie

Er zijn veel quizprogramma’s in Python geschreven, maar deze steekt er met kop en schouders bovenuit! Het programma laat maximaal vier deelnemers/teams tegen elkaar spelen. Een leuk detail is dat bij het indrukken van een knop je een sample hoort. Het programma heeft een operator nodig, maar dat kan ook een van de deelnemers zijn. Als je een beetje handig bent kun je het aantal spelers zelf uitbreiden. 

In deze tutorial leg ik uit hoe hoe je de aansturing voor een quiz maakt voor maximaal vier deelnemers/teams maakt. De vragen voor het spel zal je zelf moeten maken.

De juiste knop
Kies een fraaie knop en verbindt deze met voldoende draadlengte met de Pi. Een mooie knop voor een team is de handknop van Eaton, het is tevens een dure knop. Voor individuele spelers zijn goedkopere arcadeknoppen te koop. Je zou het ook met vier deurbelknoppen kunnen doen. De mooiste knoppen voor dit spel zijn degene waar een led in aangebracht is zodat je kunt zien wie er gedrukt heeft.

De handknop van Eaton en de Arcade knop

Operator
Zodra het programma gestart is brandt de groene led die aangeeft dat het spel beginnen kan. De groene led geeft aan dat er op de spelersknop gedrukt kan worden. Zodra er een speler op een knop gedrukt heeft en de led van de speler oplicht worden de overige knoppen geblokkeerd. Om weer terug te komen in de ‘neutrale’ stand dient de operatorknop ingedrukt te worden.

Samples
Het programma speelt samples af, dat maakt het gebruik ervan luchtig en leuk. Bij de download van het script zitten er een aantal rechtenvrije samples bij. Indien gewenst zou je deze zelf kunnen aanpassen.

Aansluitschema
De knoppen en leds worden als volgt met de pinnen van de Raspberry Pi verbonden. Ik heb alle serieweerstanden op 270 Ω bepaalt, de leds zullen er prima bij oplichten.

Download
Hieronder kun je het script van Kwizzie met de bijbehorende samples downloaden. Ik heb ook een versie toegevoegd waarin geen samples afgespeeld worden.

Kwizzie wordt opgestart met het commando:

sudo python kwizzie.py

Have A Nice Day!