Parkeerhulp o.b.v. de HC-SR04

In het verleden heb ik de ultrasoon afstandmeting met de HC-SR04 module gepubliceerd. Op de centimeter nauwkeurig gaf het programma aan hoever een object van de sensor verwijderd was. Nu wil ik op basis hiervan een stapje verder gaan door er een serieuze parkeerhulp van te maken. Regelmatig ontstaan bij het inparkeren van auto's in garages en opritten schade doordat de bestuurder niet doorheeft dat de achterwand dichterbij is dan gedacht wordt. Mede hierdoor zijn de meeste moderne auto's voorzien van een achteruitrijd camera en ultrasoon sensoren. Oudere modellen auto's hebben deze niet. Daarom is het tijd voor een handige toepassing op basis van de Raspberry Pi.  

Het idee van deze parkeerhulp is om de groene led op te laten lichten wanneer je nog voldoende ruimte hebt. Als vervolgens de auto de muur royaal nadert licht de gele led op. De rode led licht op als de auto echt moet stoppen om schade te voorkomen. Bij de gele en rode led is tevens een zoemer hoorbaar.

We bouwen dit systeem op de Raspberry Pi en gebruiken daarvoor afstanden die we gemakkelijk kunnen testen, bij de plaatsing op de oprit kun je de echte waarden erin zetten.

Aan de slag!
Om niet geheel in herhaling te vallen raad ik aan dat je eerst de tutorial ‘Ultrasoon afstand meten‘ doet. Zodra dit gelukt is kom je weer hier terug.


Bovengenoemde tutorial succesvol uitgevoerd? Dan kun je hieronder verder gaan.

Aansluitschema
We maken gebruik van de opstelling zoals deze in de tutorial ‘Ultrasound afstand meten‘ gedaan is. Het enige verschil is dat we drie leds voor de afstandsindicatie en een zoemer voor de signalering toevoegen. Daarnaast maken we gebruik van een uitgebreider Python script.

De leds worden aan de anode (+) voorzien van serieweerstanden (330Ω). De niet aangesloten kant van de weerstanden worden met de GPIO-pinnen (11,13,15) verbonden zoals in de tabel aangegeven. De kathodes (-) van de leds worden met de GND-pinnen (6,14,20) verbonden. Het maakt niet uit welke GND-pin je neemt omdat alle GND-pinnen van de Raspberry Pi met elkaar verbonden zijn.

De positieve (+) aansluiting van de 5V zoemer wordt rechtstreeks met pin 40 verbonden. De negatieve (-) aansluiting van de zoemer wordt met een GND zoals pin 39 verbonden.

Let op! Ik heb het over een zoemer, dus niet een luidsprekertje dat er nagenoeg hetzelfde eruit ziet. Het verschil is dat een zoemer bij 5V zoemt! Een luidsprekertje geeft slechts wat knetterend geluid als deze met 5V in aanraking komt. Een zoemer wordt ook wel een actieve buzzer genoemd en een luidsprekertje een passieve buzzer. De zoemer is herkenbaar aan het + teken op de behuizing. Het luidsprekertje heeft deze niet.

De zoemer en de luidspreker

Python script
Het script is mooi transparant geschreven en bestaat uit een set-up deel, een deel waar de variabelen vastgesteld worden, een aantal functies en het hoofdprogramma.

Binnen het hoofdprogramma worden de afstanden vastgesteld waarbij de leds ingeschakeld worden. Je kunt natuurlijk de afstanden zelf aanpassen.
Groene led – de afstand is groter dan of gelijk aan 25 cm
Gele led – de afstand is tussen 10 en 25 cm
Rode led – de afstand is minder dan of gelijk aan 10 cm

De zoemer laat zich met verschillende pulsen bij de gele- als de rode led horen.

Hieronder download je twee versies van het script.
1 – Het basisscript
2 – Het basisscript met een ietwat luxer scherm

Have A Nice Day!

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*