AirPrint-server

AirPrint is een afdrukprotocol van Apple waarmee je eenvoudig foto's en documenten met volledige kwaliteit kan  afdrukken vanaf de Mac, iPhone, iPad of iPod touch zonder dat je extra software (stuurprogramma's) hoeft te installeren. AirPrint-functies omvatten eenvoudige detectie, automatische mediaselectie en afwerkingsopties van ondernemingsklasse.

AirPrint is ingebouwd in de meeste populaire printermodellen, inclusief de printers en printservers die hier worden vermeld. Deze informatie wordt door elke fabrikant geleverd en wordt regelmatig bijgewerkt door Apple.

Hier vind je het overzicht van de printers die door AirPrint ondersteund worden.

Door deze tutorial te volgen, kan je AirPrint-functionaliteit toevoegen aan elke printer die is aangesloten op de Raspberry Pi. Dit project is een uitstekende manier om extra functionaliteit toe te voegen aan zowel goedkope als oude printers die niet van AirPrint voorzien zijn. Door de AirPrint-ondersteuning te implementeren, kan je eenvoudig vanaf een Apple-apparaat naar de aangesloten printer op de Raspberry Pi afdrukken.

AirPrint instellen op jouw Raspberry Pi
Let op! Voordat je AirPrint op je Raspberry Pi kunt instellen, moet je eerst de printserver-tutorial hebben uitgevoerd. Deze tutorial leidt je door de stappen die je nodig hebt om de CUPS-software op je apparaat te laten werken.

Cups fungeert als het brein van de AirPrint-server op de Raspberry Pi. Het zorgt voor de communicatie tussen de Raspberry Pi en de aangesloten printer.

Cups is krachtige software die communicatie tussen de Raspberry Pi en een printer mogelijk maakt. De AirPrint-software werkt ‘bovenop’ de Cups-software, waardoor communicatie tussen het Apple-apparaat en de Raspberry Pi mogelijk wordt.

1 – Voordat je deze tutorial kunt voltooien, moet de Raspberry Pi printserver-tutorial voltooid zijn. Zonder deze stappen kan je geen verbinding maken met een printer via AirPrint.

2 – Voordat we de AirPrint-software installeren, moeten we ervoor zorgen dat alles up-to-date is. Het bijwerken van de pakketten op de Raspberry Pi is een eenvoudig proces en kan worden gedaan met de volgende twee opdrachten.

sudo apt update

sudo apt full-upgrade

3 – Om AirPrint op de Raspberry te krijgen, moet de “Avahi daemon” geïnstalleerd worden. Je kan dit pakket op de Raspberry Pi installeren door de volgende opdracht uit te voeren.

sudo apt install avahi-daemon

Dit pakket is een implementatie van Apple’s Zeroconf-architectuur. Deze architectuur wordt meestal de naam Bonjour genoemd. AirPrint gebruikt Bonjour om twee afzonderlijke apparaten aan te sluiten, zoals een iPhone en de Raspberry Pi.

De bestanden die je wilt afdrukken, worden via de Bonjour-daemon verzonden en vervolgens naar de aangesloten printer verzonden.

4 – Laten we de Raspberry opnieuw opstarten om er zeker van te zijn dat alles nu correct werkt en de AirPrint-server correct is gestart. Voer de volgende opdracht op jouw apparaat uit om de Raspberry Pi opnieuw op te starten.

sudo reboot

5 – Zodra de Raspberry Pi opnieuw is opgestart, kan je testen of alles werkt. In dit stadium zou je nu dingen van je AirPrint-apparaten naar je aangesloten printer moeten kunnen sturen.

Op dit punt zou nu de Raspberry Pi met succes ingesteld moeten zijn om als een AirPrint-server te werken. Dit wordt bereikt door de Avahi-daemon te installeren. Deze daemon implementeert het Bonjour-protocol waarover AirPrint communiceert.

Have A Nice Day!

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*