Aan de slag!

In dit project sluit je een Raspberry Pi Pico aan op een andere computer, installeer je de firmware en leer je hoe je deze kunt programmeren met MicroPython.

Hierboven zie je een Raspberry Pi Pico, hierna te benoemen als Pico. Hopelijk zijn de headerpinnen op jouw Pico al gesoldeerd, dan kunnen we straks met uitgebreide projecten op het breadbord aan de slag. Eerst vertel ik hoe je de Pico aansluit en kunt programmeren.

Sluit je micro-USB-kabel aan op de poort aan de linkerkant van het bord.

Thonny
Om een verbinding met de pico te kunnen maken heb je een terminal nodig. Thonny is een geïntegreerde ontwikkelomgeving (IDE) voor Python die voor beginners is ontworpen. Je kunt Thonny op je Windows-, Linux pc of iMac installeren.

Je kunt de Pico ook op je Raspberry Pi aansluiten. De Raspberry Pi is standaard voorzien van Thonny. Bij gebruik met de Pico op de Raspberry Pi is het waarschijnlijk nodig om Thonny van de nieuwste versie te voorzien. Dit doe je met het volgende commando:

sudo apt update && sudo apt upgrade -y

Installeer Thonny op andere besturingssystemen
Op Windows, macOS en Linux kun je de nieuwste Thonny IDE installeren of een bestaande versie bijwerken. Navigeer in een webbrowser naar thonny.org. Hier zie je de downloadlinks voor Windows en macOS en instructies voor Linux. Download de relevante bestanden en voer ze uit om Thonny te installeren.

Open Thonny, het zou er ongeveer zo uit moeten zien:

Thonny IDE voor MircoPython

Je kunt Thonny gebruiken om standaard Python-code te schrijven. Typ het volgende in het hoofdvenster en klik vervolgens op de knop Uitvoeren (groene knop met driehoek). Je wordt gevraagd om het bestand op te slaan.

print('Hello World!')

Je bent nu klaar om door te gaan naar de volgende stap en jouw Pico aan te sluiten.


Voeg de MicroPython-firmware toe
Als je MicroPython nog nooit op je Pico hebt gebruikt, moet je eerst de MicroPython-firmware toevoegen.

De rode pijl geeft de BOOTSEL-knop op je Pico aan.

De bootsel knop

Druk op de BOOTSEL-knop en houd deze ingedrukt terwijl je het andere uiteinde van de micro-USB-kabel op de computer aansluit waar Thonny opgestart is. Een Raspberry Pi wordt getoond in de onderstaande afbeelding, maar de handeling geldt voor elke computer.

Dit zet je Pico in de USB-massaopslagapparaat modus.

In de rechteronderhoek van het Thonny-venster zie je de versie van Python die je momenteel gebruikt.

In de rechterhoek is de Python versie af te lezen

Klik op de Python-versie en kies ‘MicroPython (Raspberry Pi Pico)‘:

Als je deze optie niet ziet, controleer dan of je je Pico hebt aangesloten. Het kan ook zijn dat Thonny ge-update moet worden.

Er verschijnt een dialoogvenster om de nieuwste versie van de MicroPython-firmware op de Pico te installeren. Klik op de knop Installeren om de firmware naar de Pico te kopiëren.

Wacht tot de installatie is voltooid en klik op Sluiten .

Je hoeft de firmware niet elke keer bij te werken als je de Pico gebruikt. De volgende keer kan je hem gewoon op de computer aansluiten zonder op de BOOTSEL-knop te drukken.

Gebruik de Shell
In deze stap gebruik je de Thonny Shell om eenvoudige Python-code op je Pico uit te voeren. Zorg ervoor dat de Pico is aangesloten op jouw computer en dat je de MicroPython (Raspberry Pi Pico) interpreter, zoals Thonny, hebt geselecteerd.

Kijk naar het Shell-paneel onderaan de Thonny-editor. Je zou zoiets als dit moeten zien:

Thonny kan nu communiceren met je Pico met behulp van de REPL (read-eval-print loop), waarmee je Python-code in de Shell kunt typen en de uitvoer ervan kunt zien.

Nu kun je commando’s rechtstreeks in de Shell typen en ze zullen op de Pico draaien. Typ de volgende opdracht.

print("Hallo Wereld!")

Druk op de Enter-toets en je ziet de uitvoer:

Je eerste commando aan de Pico.

Voorzie de Pico van spanning
Als je de Pico wilt gebruiken zonder dat deze op een computer is aangesloten, heb je een USB-voeding nodig. De veilige bedrijfsspanning voor de Pico ligt tussen 1,8 V en 5,5 V.

Automatisch opstarten van (MicroPython) programma
Om automatisch een MicroPython-programma door de Pico uit te laten voeren, sla je het script op de Pico op met de naam main.py

Klik in Thonny op het menu Bestand en vervolgens op Opslaan als voor het laatste programma dat je hebt geschreven. Selecteer ‘MicroPython-apparaat‘ in het pop-upmenu. Geef jouw bestand een naam main.py

Je kunt nu de Pico loskoppelen van de computer en een micro-USB-kabel gebruiken om de Pico aan te sluiten op een mobiele stroombron (gelijkspanning), zoals een 5V voedingsadapter of een accu tussen de 1,8 – 5,5V.

Eenmaal verbonden, wordt het main.py script bestand automatisch uitgevoerd.

Introductie scripts
Als je bovenstaande goed gevolgd hebt is de Raspberry Pi Pico klaar voor gebruik. Aangezien je nu weet hoe je code met Thonny kunt invoeren raad ik aan met de introductie scripts te beginnen. De basisscripts laten zien hoe eenvoudig het is om een headerpin aan te sturen, maar ook uit te lezen.

Have A Nice Day!