Bewegingssensor (HC-SR501)

De HC-SR501 is een PIR-bewegingssensor. Met behulp van een Python-script kun controleren we of er beweging gedetecteerd wordt met als gevolg om eventueel iets in te schakelen zoals een lamp, een camera of iets naar eigen keuze.

De HC-SR501 PIR bewegingssensorsensor
PIR staat voor passieve infrarooddetectie. De sensor meet variaties van infraroodlicht. Omdat we allen infrarood licht afgeven, zal de sensor infraroodvariaties detecteren wanneer we voor de sensor bewegen. Als dit gebeurt, zal de sensor de output hoog zetten. Aangezien het hoge outputsignaal 3.3 V is, kan het outputsignaal rechtstreeks worden aangesloten op een GPIO-invoerpin van de Raspberry Pi.

De AM312 is de grotere broer van de HC-SR505 en AM-312.

Module met zichtbare IR sensor

Specificaties
Spanning : 5 – 20V
Verbruik : 65mA
TTL uitgnag : 3,3V / 0V
Vertragingstijd : 3 sec – 5 min (instelbaar)
Locktime : 0,2 sec
Trigger methods : L – disable repeat trigger, H – enable repeat trigger
Sensorbereik : minder dan 120 graden, binnen 7 meter
Temperatuur : -15 ~70 graden C
Afmetingen : 32×24 mm, afstand tussen schroefgaten 28 mm, M2, lensdiameter: 23 mm

Naast de 3 headerpinnen, heeft de sensor 2 instelpots om de tijdsvertraging en de gevoeligheid in te stellen.

De module kan als volgt worden geconfigureerd:

Gevoeligheid: Je kunt de afstand waarover de sensor werkt aanpassen (3m tot 7m).
Output timing: Deze instelling regelt hoe lang de uitgang hoog wordt gehouden na de sensor wordt geactiveerd (5 seconden tot 300 seconden).
Jumper Auto reset: De sensor blijft geactiveerd totdat de beweging stopt.
Jumper Geen reset: De sensor blijft de ingestelde ‘Output timing’ periode geactiveerd bij de detectie van een beweging.

Jumper set
De jumper wordt gebruikt om de triggermodus te regelen. Wanneer de jumperkap in de “L”-positie staat, wordt de modus ingesteld als “niet-herhaalde trigger-modus”, wat betekent dat wanneer de module een hoge spanning uitvoert vanwege menselijke beweging, deze niet opnieuw zal worden geactiveerd, zelfs als een andere menselijke beweging wordt uitgevoerd en gedetecteerd. Wanneer de jumperkap zich in de “H”-positie bevindt, wordt de module ingesteld als “herhaalde trigger-modus”, wat betekent dat de vertragingstijd opnieuw wordt berekend wanneer een tweede menselijke beweging wordt gedetecteerd tijdens de vertragingstijd.

Sommige modules zijn niet voorzien van jumpers maar van 3 contacten. In dit geval dien je juist met een soldeerbout het midden contact met ofwel het “L-contact” ofwel het “H-contact” te verbinden.

Aansluittabel
Verbind de drie onderdelen als volgens de tabel.

Python
De benodigde code is recht-toe-recht-aan. GPIO 17 wordt als input gebruikt en GPIO27 als uitgang. Je kunt kunt aan GPIO27 een LED, een relais, of andere apparaten verbinden. Ik gebruik een LED (+ weerstand 330 ohm) zodat je kunt zien als er een beweging gedetecteerd is.

Bewegingsmelder met PiCamera – foto maken bij beweging
Mocht je een PiCamera op de Raspberry Pi aangesloten hebben, dan kun je op commando van de bewegingsmelder (GPIO17) een foto maken. Download hieronder het script. De foto’s worden op volgorde genummerd en in de directorie gezet waar het script opgestart is.

Wil je weten hoe je de camera installeert en configureert? Kijk dan hier.

Have A NIce Day!