IR reflectie sensor module

Deze IR-reflecterende sensor maakt gebruik van een TCRT5000 sensor om kleur en afstand te detecteren. Het zendt IR uit en detecteert vervolgens of het de echo ontvangt.

Deze sensor wordt vaak gebruikt in lijnvolgende robots, automatische datalogging op energiemeters, omdat deze module kan detecteren of een oppervlak wit of zwart is.

De meetafstand varieert van 1 mm tot 8 mm en het centrale punt is ongeveer 2,5 mm. Er is ook een ingebouwde potentiometer om de gevoeligheid aan te passen.

De infrarooddiode zal het infrarood continu uitzenden wanneer de module verbinding maakt met de voeding, wanneer het uitgezonden infraroodlicht niet is gereflecteerd of de sterkte niet groot genoeg is, de triode zal in de uit-stand staan, op dit moment, D0-uitgangslogica LAAG en het signaal geeft LED uit.

Toepassingen
– Neerslag detecteren
– Vloeistoflekkage
– Tankoverloop detector

Specificaties
– Voedingsspanning: 3.3V ~ 5V
– Detecteer afstand: 1 mm-8 mm
– Digitale output HOOG wanneer objecten worden gedetecteerd
– Ingebouwde indicator-LED om de resultaten weer te geven
– Ingebouwde potentiometer om de gevoeligheid aan te passen
– LM393-chip aanwezig op module

Afstellen drempelwaarde
Om de sensor te kunnen gebruiken zullen we hem af moeten stellen. We doen dit met een voorwerp dat we voor de sensor zetten.

• Verbind de Vcc en de GND van de sensor module respectievelijk met de 3,3V en de GND (ground) van de headerpinnen van de Raspberry Pi. Als het goed is brand ten minste een van de twee LED’s. Het kan ook zijn dat beide LED’s branden.
• Neem een kleine schroevendraaier en draai de potmeter zo dat de indicator LED net aanblijft. Met de klok mee draaien vergroot de gevoeligheid van de drempelwaarde.

Digitaal uit (D0)
LED uit = HOOG
LED aan = LAAG

Je kunt controleren of de sensor module goed ingesteld is door een voorwerp bij de sensor te plaatsen. Als het goed is gaat nu de indicator LED aan. Zet je het voorwerp verder van de sensor weg, dan gaat de LED weer uit.

Python script
Om de GPIO poort uit te lezen is maar een klein python script nodig. Open de editor nano en zet de code er in. Sla de code op onder bijv. uni.py. Je kunt de code opstarten met python uni.py. Met Ctrl-c stopt het script.

uni.py

Na de start van het script: python uni.py zie je de onderstaande uitkomst. Als het voorwerp verder dan de ingestelde afstand afstaat geeft de module de melding: Sensor detecteert geen activiteit!

Have A Nice Day!

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*