Seriële communicatie – Loop Back test

Om er zeker van te zijn dat de seriële UART poort van de Raspberry Pi werkt is het verstandig eerst een Loop Back test uit te voeren. In deze tutorial laat ik  zien hoe je de UART serieel poort test.

Voordat de software gestart kan worden moeten er een paar dingen gedaan worden:
1. Verbind headerpin 8 (TxD) met 10 (RxD), zie afbeelding.
2. In de Raspberry Pi-configuratie moet de seriële poort ingeschakeld zijn.
3. Ook dient de seriële console uitgeschakeld te zijn.

Opmerking: de functie read() wacht tot één teken bij de invoer arriveert. Het programma wordt vastgehouden totdat één teken wordt ontvangen. Er wordt letter voor letter ontvangen.

Tip: Je kunt tijdens de test de verbindingsdraad tussen de pinnen 8 en 10 verwijderen. Hierdoor is de loop verbroken en er zullen na een paar seconden geen karakters meer ontvangen worden.

Het script
Met het python script loopback.py wordt de tekst ‘Hallo_wereld!’ verzonden en ontvangen. Het script wordt gestart met: python loopback.py

Ook is er een ander testprogramma meegeleverd, genaamd test_uart.py Deze is wat eenvoudiger en verstuurd 15 bytes (‘Testing 1 2 3 4‘). Als pin 8 en 10 met elkaar verbonden zijn zal deze ook weer ontvangen worden. Het script wordt gestart met: python test_uart.py

De loopback (lus)
Om een loopback te maken worden de UART-pinnen 8 (TxD) en 10 (RxD) met elkaar verbonden.

De loop back verbinding tussen pin 8 en 10

Datastroom zichtbaar met LED
Je kunt de datastroom met een LED zichtbaar maken met het schema dat hieronder afgebeeld is. Sluit de GPIO_Pin die van R2 komt aan op de loopback draad die met pin 8 en 10 doorverbonden is. Je zult dan de led zien knipperen als er datatransport is. De LED is standaard HOOG.

Have A Nice Day!

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*