SD-kaartsnelheid testen

Van de Raspberry Pi is de SD-kaart een essentieel onderdeel. Dit component is mede bepalend ten aanzien van de verwerkingssnelheid, zoals voor het Raspbian OS en de interne video overdracht. Een snelle kaart geeft een beter resultaat! 

De prijzen van SD-kaartgeheugen zijn gedaald en de capaciteit is toegenomen, maar de lees- en schrijfsnelheden kunnen sterk variëren. Deze eigenschappen zijn uiteindelijk van invloed is op de prestaties van een Raspberry Pi, hoe snel de Pi opstart en de programma’s laadt, evenals de programmaprestaties. 

Er is in het Raspberry Pi OS een standaard tool beschikbaar voor het testen van de SD-kaartsnelheid waarmee je de echte snelheden op een SD-kaart kunnen testen. Het geeft tevens een wapen om duistere leveranciers te bestrijden die valse beweringen doen over de lees- en schrijfsnelheid van bepaalde kaarten. 

Ga voor de tool in de desktop naar Hulpmiddelen, daar tref je de app “Raspberry Pi Diagnostics“. Met een eenvoudig scherm vraagt het programma ​​of de gebruiker een SD-kaartsnelheidstest wil uitvoeren. 

Standaard staat er een vinkje bij Run Test?. Het enige dat je hoeft te doen is op Run Tests te klikken om de tests te starten. De duur van de test is afhankelijk van de grootte van de SD-kaart.

Let op! Om een goede test te kunnen doen is het belangrijk te weten dat de test bedoeld is voor nieuwe of recent geformatteerde SD-kaarten.

Indien je de kaart al langer gebruikt, is de kans groot dat de snelheidstest faalt, zoals in mijn voorbeeld.

Mijn SD-kaart die al enige tijd gebruikt wordt, komt niet door de test

Als je wilt weten wat de reden is waarom de test gefaald heeft, klik dan op Show Log. Een helder rapport laat zien wat er getest is en of de beoogde targets gehaald zijn. Ook staat er een advies wat de vermoedelijke reden is dat de kaart (te) langzaam is en wat je er aan kan doen.

Zoals gezegd wordt geadviseerd om de snelheidstest uit te voeren op nieuw geformatteerde SD-kaarten, omdat het uitvoeren op een SD-kaart die al vol zit met gegevens waarschijnlijk resultaten zal opleveren die niet indicatief zijn voor de potentiële snelheid nadat deze is gewist en opnieuw is geformatteerd. Het resultaat wordt geleverd als een “Pass” of een “Fail”

De pass / fail-criteria in deze test gaan uit van een nieuwe (of op zijn minst vers geformatteerde) kaart; wees dus niet ongerust als de schrijfsnelheidstest mislukt wanneer deze wordt uitgevoerd op de SD-kaart die je al zes maanden gebruikt! Als je merkt dat je Raspberry Pi na verloop van tijd langzamer wordt, kan het de moeite waard zijn om een ​​back-up van je SD-kaart te maken met de SD Card Copier-tool en deze opnieuw te formatteren.

Nieuwe en nieuw geformatteerde SD-kaarten zijn doorgaans snel genoeg

Snelheidsclassificaties voor SD-kaarten en waarom ze ertoe doen

Het feit dat SD-kaarten nu zo alledaags zijn, verhult echter soms het feit dat niet alle SD-kaarten gelijk zijn. SD-kaarten hebben een snelheidsclassificatie, dit is hoe snel je gegevens naar de kaart kunt lezen of schrijven. Als je 4K-video van de digitale camera wilt opslaan, is het niet alleen belangrijk dat de kaart groot genoeg is om de informatie vast te houden, maar ook dat je deze snel (genoeg) naar de kaart kunt schrijven.

De snelheid van een SD-kaart heeft ook direct invloed op hoe snel je Raspberry Pi werkt, net zoals de snelheid van een harde schijf van invloed is op hoe snel een conventionele desktopcomputer werkt. Hoe sneller je gegevens van de kaart kunt lezen, hoe sneller uw Raspberry Pi opstart en hoe sneller programma’s worden geladen. Evenzo zal de schrijfsnelheid ook van invloed zijn op hoe goed programma’s die grote hoeveelheden gegevens besparen, worden uitgevoerd. Het is belangrijk om een ​​kaart van goede kwaliteit te gebruiken.

Welke snelheid kan ik van mijn SD-kaart verwachten?

De snelheidsclassificatie van een SD-kaart moet op de kaart zelf of op de verpakking worden afgedrukt.

De 32 GB-kaart die hieronder wordt weergegeven, is klasse 4, aangeduid met de 4 in de letter C – dit geeft aan dat deze met 4 MB/s kan schrijven.

De onderstaande 64GB-kaart is klasse 10 en kan dus schrijven met 10 MB/sec. Het toont ook het logo van UHS (“ultra high speed”) klasse 1, de 1 binnen de letter U, wat overeenkomt met dezelfde snelheid.

Meer recentelijk zijn snelheden begonnen te worden geciteerd in termen van het beoogde gebruik van de kaart, waarbij Klasse V10 een kaart aanduidt die bedoeld is voor video met bijvoorbeeld 10 MB/s. Maar de meest recente snelheidsclassificatie – en die het meest relevant is voor gebruik in een Raspberry Pi – is de nieuwe A (voor “Application” = toepassing) snelheidsklasse. 

Aangeraden wordt het gebruik van Class A1-kaarten (zoals die hierboven – zie het A1-logo rechts van het Class 10-symbool) in Raspberry Pi – naast een schrijfsnelheid van 10 MB/s ondersteunen deze minstens 1500 leesbewerkingen en 500 schrijfbewerkingen per seconde. 

Have A Nice Day!