Helling sensor module

Deze eenvoudige hellings- of kantelschakelaar (SW520D) kan eenvoudig worden gebruikt om de oriëntatie te detecteren. In het blikje bevindt zich een of twee balletjes die contact maken met de pinnen wanneer de behuizing rechtop staat. Kantel de sensor om en de ballen raken elkaar niet, dus geen verbinding maken.

Er zijn tal van toepassingen voor deze basissensoren, maar houd er rekening mee dat je mogelijk een antistuiter (anti-bounce) routine moet gebruiken, omdat de sensor niet immuun is voor kleine trillingen en dergelijke.

Kantelsensoren zijn essentiële componenten in beveiligingsalarmen. Op zichzelf staande hellingsensoren meten hellingshoek of beweging. Kantelsensoren kunnen worden geïmplementeerd met behulp van kwik- en rolbal-technologie en kunnen worden gemonteerd met behulp van mechanische schroefdraad, magneten of lijm, afhankelijk van het type oppervlak waarop ze worden gemonteerd.

Toepassing
– Motor-/brommerfiets alarm
– Kanteldetectie (garagedeur)

Specificaties
– Voeding (Vcc) : 3,3V – 5V
– Uitgang Type : Digitaal – Logica Hoog of Laag.
– Indicatoren : Voeding (groene LED) en uitgangsindicator (groen LED)
– De gevoeligheid van het schakelmoment kan worden aangepast met behulp van de potentiometer.
– LM393-chip aanwezig op module

Afstellen drempelwaarde
Om de sensor te kunnen gebruiken zullen we hem af moeten stellen. We doen dit op het licht dat momenteel in de ruimte is.

• Verbind de Vcc en de GND van de sensor module respectievelijk met de 3,3V en de GND (ground) van de headerpinnen van de Raspberry Pi. Als het goed is brand ten minste een van de twee LED’s. Het kan ook zijn dat beide LED’s branden.
• Neem een kleine schroevendraaier en draai de potmeter zo dat de indicator LED net aanblijft. Met de klok mee draaien vergroot de gevoeligheid van de drempelwaarde.

Digitaal uit (D0)
LED uit = HOOG
LED aan = LAAG

Je kunt controleren of de sensor module goed ingesteld is door de sensor rechtop te zetten. Als het goed is gaat nu de indicator LED aan. Leg je de sensor neer of houd je het schuin, dan gaat de LED weer uit.

Python script
Om de GPIO poort uit te lezen is maar een klein python script nodig. Open de editor nano en zet de code er in. Sla de code op onder bijv. uni.py. Je kunt de code opstarten met python uni.py. Met Ctrl-c stopt het script.

uni.py

Na het start van het script: python uni.py zie je de volgende uitkomst. Als de sensor niet of nauwelijks rechtop staat geeft het de melding: Sensor detecteert geen activiteit!

Have A Nice Day!