Domoticz server

Veel mensen willen graag hun huis ‘slimmer’ maken. Daarmee wordt bedoeld hun huis met domotica te voorzien. Domotica is het toepassen van elektronica en huisnetwerken ten behoeve van de automatisering van processen in en om een woning, een kantoor of een klein bedrijf.

Een Home Assistant dat op verzoek de lampen inschakelt is een goed begin. Maar als je niet alleen wilt automatiseren, maar bijvoorbeeld ook energie verbruikswaarden inzichtelijk wilt maken heb je iets meer nodig. Misschien wil je dat na het aanbellen de lamp bij de voordeur vanaf een bepaalde tijd automatisch inschakelt.

In deze tutorial laat ik zien hoe je Domoticz op een Raspberry Pi installeert. In een vervolg tutorial laat ik zien hoe je een slimme meter hierop aansluit.

Wat is Domoticz?
Domoticz is een GRATIS lichtgewicht open source softwaresysteem waarmee je de automatisering in je huis naar eigen behoefte in kunt stellen. De software is o.a. geschikt voor Raspbian. Veel Domoticz-fans kiezen er dan ook voor om de software op een goedkope Raspberry Pi te installeren, zodat deze minicomputer het hart van hun smarthome wordt.

Ongekend veel mogelijkheden
Het feit dat Domoticz gratis is betekent overigens niet dat het om amateuristisch stukje software gaat. Talloze slimme koppen hebben aan het systeem gewerkt die op het gebied van smarthomesoftware hun sporen hebben verdiend. Hierdoor is er een wereldwijde community ontstaan en zijn er tal van verbindingsoplossingen ontwikkeld die in reguliere smart home systemen ondenkbaar zijn. Domoticz kan onder meer overweg met wifi, infrarood bediening en draadloze systemen die via de frequentie van 433 Mhz functioneren, veelal met een stukje aanvullende hardware.

Deze techniek zou goed van pas kunnen komen als je in het verleden bijvoorbeeld al eens een draadloze deurbel, een automatische garagedeur of op afstand bedienbare verlichting, airco of zonnescherm in je huis hebt geïnstalleerd die via draadloze techniek functioneert. Het aantal opties aan technische combinaties die via Domoticz tot stand kunnen komen is praktisch eindeloos. En op het moment dat er een nieuw smart home product op de markt komt waarvoor nog geen Domoticz oplossing bestaat, kun je er vrijwel zeker van zijn dat enthousiaste hobbyisten graag hun vrije tijd opofferen om zo’n voorziening voor de rest van de Domoticz gebruikers beschikbaar te stellen.

Installeren Domoticz
Allereerst installeren we Domoticz op de Raspberry Pi. Een SD-kaart van 8GB voldoet prima. Domoticz kan als image gedownload worden, maar ook op een reeds geïnstalleerde Raspberry Pi. Ik laat beide manieren zien.

Installatie via de terminal
We gaan er vanuit dat je een (redelijk) schoon Raspbian systeem hebt draaien waar we Domoticz aan toevoegen. Mocht dit niet het geval zijn, adviseer ik Rapsbian opnieuw te installeren. Open de terminal en geef de volgende regel in:

sudo curl -L https://install.domoticz.com | sudo bash

Gedurende de installatie worden er wat vragen gesteld. Ik adviseer je om alles te laten staan zoals voorgesteld wordt. Uiteindelijk volgt er een eindscherm. Door [ENTER] te geven reboot de Raspberry Pi.

In het scherm van de installatie staat: Installation Complete!

Point your browser to either:
192.168.0.44:8080
192.168.0.44:443

Je kunt nu in de browser van je pc of smartdevice (mits via WiFi verbonden), een van de twee adressen ingeven. Je komt dan in de Domoticz server die op de Raspberry Pi geïnstalleerd is.

Doe voor de volledigheid nog even een herstart: sudo reboot

Overbodige services
Het geïnstalleerde pakket bevat een aantal services die de CPU onnodig belasten. Omdat ze niet gebruikt worden raad ik aan deze te verwijderen, hetgeen ten goede komt aan de prestaties van de Raspberry Pi.

De services die we gaan verwijderen zijn ReadKey en Mongoose. Geef hiervoor de volgende commando’s in:

sudo update-rc.d readKey remove
sudo update-rc.d mongoose remove

Vervolgens herstarten we het systeem: sudo reboot

Automatisch opstarten van Domotics
Om Domoticz automatisch te starten voeren we de volgende commando’s in:

cd domoticz
sudo cp domoticz.sh /etc/init.d
sudo chmod +x /etc/init.d/domoticz.sh
sudo update-rc.d domoticz.sh defaults

Opstartscript aanpassen
Het opstartscript moet nog aangepast worden naar de instellingen die met de installatie gemaakt zijn. Standaard is dit “/home/pi/domoticz/” met poort 8080.

Ben je afgeweken tijdens de standaard installatie? Dan passen we dat met de volgende commando’s aan. Zo niet? Sla dan deze stap over.

sudo nano /etc/init.d/domoticz.sh

USERNAME=pi
DAEMON=/home/$USERNAME/domoticz/$NAME
DAEMON_ARGS="-daemon -www 8080"

Hierboven kun je eventueel een andere poort aangeven die je voor de webinterface gebruiken wilt. Omdat ik tijdens de installatie niets aangepast heb kan ik de webinterface als volgt openen:

http://192.168.0.44:8080
https://192.168.0.44:443

Updates
Kijk direct of er updates voor Domoticz beschikbaar zijn via Instellingen -> Check for Updates. Dit kan ook via de terminal op de Raspberry Pi met:

cd domoticz
./updaterelease

Automatisch opstarten
Controleren of het opstarten met de juiste gegevens werkt met: sudo reboot

Domoticz in webbrowser
Je bent nu klaar met de installatie. De Raspberry start Domoticz nu automatisch op. Op een apparaat dat net als de Raspberry Pi op het lokale netwerk aangesloten is open je in de webbrowser http://jouwdomoticzip:8080, of in mijn geval http://192.168.0.44:8080. Het IP-adres en de poort kan bij jouw anders ingesteld zijn als je tijdens de installatie de waarden aangepast hebt.

Taal instelling
Standaard is Engels de taal die ingesteld staat. Wil je deze naar Nederlands zetten, ga dan in de Domoticz website naar Setup -> Settings. Ga vervolgens naar Location om de positie te bepalen waar Domotics gebruikt wordt.

Klik op Here, geef je locatie op, klik op GetLatLong en klik op [OK].

Klik in de Settings hoofdpagina op User Interface en selecteer bij language (taal): ‘Dutch‘.

Klik vervolgens op Apply Settings. De instellingen zijn nu opgeslagen en de taal in de Domoticz interface is Nederlands.

Systeem vraagt om in te loggen – Wachtwoord kwijt
Het systeem kan om een wachtwoord vragen. Het is verstandig er een aan te maken. Maar wat als je het wachtwoord niet meer weet? Als je gebruikersnaam en wachtwoord van je Domoticz server niet meer weet en je niet meer kan inloggen kan je het beste deze handleiding volgen.

  1. Maak via een SSH verbinding met de Raspberry Pi waarop Domoticz draait.
  2. Log aan op de Raspberry Pi.
  3. Ga naar de Domoticz map met: cd domoticz
  4. Stop de domoticz-service : sudo service domoticz.sh stop
  5. Wacht ten minste 15 seconden daarna controleer je met : sudo service domoticz.sh status of Domoticz gestopt is.
  6. Start Domoticz met de hand (als root) met de opdracht regel: sudo ./domoticz -nowwwpwd

Nu ga je met je browser naar je Domoticz pagina (http://ipadres:8080) en zou je zonder wachtwoord weer op je Dashboard pagina moeten komen.

Ga vervolgens naar de instellingenpagina van Domoticz en controleer of wijzig de:
– gebruikersnaam / wachtwoord van de beheerder
– lokale netwerkinstellingen

Controleer en of wijzig ook de gebruikers instellingen via: Instellingen -> Meer opties -> Gebruikers

Slimme meter met de Domotics verbinden
Wil je nu je de slimme meter met Domotics verbinden? Klik dan hier voor de tutorial.

Have A Nice Day!

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*