Power over Ethernet (low budget)

Power over Ethernet of PoE is een technologie om spanning en data te leveren over een standaard twisted-pair-kabel in een ethernetnetwerk. De technologie wordt gebruikt om netwerkapparatuur zoals VoIP-telefoons, webcams, switches, antennes voor draadloze netwerken en zeer kleine computers zoals de Raspberry Pi van spanning te voorzien.

Gelet op het beperkte vermogen dat een netwerkkabel kan overbrengen, is deze techniek niet haalbaar voor grotere verbruikers zoals servers of werkstations. Hieronder leg ik de low budget variant uit om de Raspberry Pi via de ethernetkabel te voeden en met het netwerk te verbinden.

De ethernetkabel die we allemaal wel kennen is in principe voorzien van vier getwiste aders waarvan er maar twee daadwerkelijk voor datatransport gebruikt worden voor giganetwerken. De kabel is goedkoop en kan aanzienlijke afstanden overbruggen zonder dat er grote (data) verliezen optreden. Met andere woorden: er zijn er dus vier die niets te doen hebben.

Standaard twisted-pair-kabel

Slimme hobbyisten, maar ook fabrikanten maken gebruik van de overige aders door splitters op de markt te zetten. Hiermee kan je data en voeding scheiden en samenvoegen. Inmiddels kun je kiezen uit tientallen uitvoeringen in alle prijsklassen, voor de hobby en de professional.

Ik zal je mijn keus laten zien en de reden geven waarom ik deze gekozen heb. Mijn oplossing heeft niets te maken met de netwerkindustrie die inmiddels een mooie PoE standaard heeft opgesteld, maar voor kleine toepassingen is onderstaand verhaal een prima en goedkope oplossing.

Op de onderstaande afbeelding zijn twee kabels te zien die je met met een ethernetkabel met elkaar kunt verbinden. Ze worden ook wel Passive Power Over Ethernet Adapters, PoE Cable Splitters of PoE Injectors genoemd. De kabels zijn naast de RJ-45 steker ook ieder voorzien van een 5.5mm voedingsaansluiting (male/female).

PoE kabelset

De male steker wordt met een omzetsteker met de micro USB aansluiting van de Raspberry Pi verbonden.

PoE kabel met korte Njector-naar-micro-USB kabel

Nu zal je afvragen waarom ik een extra kabeltje gebruikt heb. De reden is simpel. Op moment van schrijven heb ik geen splitterkabel set kunnen vinden waar je de originele voeding van de Raspberry Pi op aan kon sluiten. Er zijn wel allerlei adapters beschikbaar, maar ik wilde niet teveel overgangen. Dit veroorzaakt verliezen en storingen. Bovendien wilde ik de kabel niet forceren.

De female connector wordt met een 5V/2.5A adapter verbonden.

PoE kabel met 5V voeding Njector aansluiting

Zodra er een betere oplossing beschikbaar is, net zoveel of minder overgangen heeft en onder de totaalprijs van de hier beschreven oplossing blijft, zal ik het zeker aanschaffen. Alle kabels bij elkaar kostte nog geen 5 euro.

Nu hoeven de PoE kabels alleen nog maar met elkaar verbonden te worden. Hiervoor wordt een standaard ethernetkabel gebruikt. Als je een hele lange ethernetkabel gebruikt raad ik aan de spanning aan de kant van de Raspberry Pi even op te meten. Goedkope kabels kunnen op enige afstand wat spanning verliezen waar de microcomputer last van kan hebben.

Complete opstellen voor een Raspberry Pi met PoE

Het enige dat je nu nog hoeft te doen is de netwerksteker met een netwerk device zoals een switch te verbinden en vervolgens de spanningsadapter in de 230V wandcontactdoos te steken.

Let op! Het wordt afgeraden de hierboven gebruikte PoE kabels te combineren met andere PoE kabels of apparatuur omdat fabrikanten niet allemaal dezelfde systemen hanteren. De kans op beschadiging van apparatuur is groot indien dit wel gebeurt.

Veel succes!

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*