GPIO Statuspaneel

Ik zocht al een tijd naar een GPIO-monitor waarbij ik de poorten van de Raspberry Pi kan monitoren. Het is handig om dergelijke tools te hebben zodat je weet wat de poorten doen. In de zoektocht liep ik op een Indiase website tegen een fraaie monitor aan. Tijd om er een tutorial van te maken. 

Weliswaar werkte het Python script in de eerste plaats niet vanwege een groot aantal ‘indent’-problemen. Na een stief kwartier spaties corrigeren kon ik het script aftrappen.

  • Allereerst doet het programma datgene wat je ervan verwacht, te weten de actuele status van de GPIO aangeven. Een leuk feature is dat je in de interface een poort vanuit de status PASSIVE naar het logische niveau HOOG of LAAG kunt zetten.
  • Ten tweede moet ik toegeven dat het programma niet geheel zonder problemen is. Zo wil het programma slecht afsluiten en zijn er ‘false warnings’. Wellicht kijk ik later nog eens naar wat ik er aan kan doen. Mocht jij tips hebben, laat het dan hieronder weten.

We hebben Tkinter nodig!

Om de grafische output op een volledig scherm te tonen is Tkinter nodig. Deze bevindt zich standaard in de laatste versie van het Raspberry Pi OS. Je kunt dit controleren door in de desktop naar Voorkeuren te gaan en vervolgens naar Add / Remove Software. Type hier vervolgens ‘Tkinter‘ in. Als het goed is zie je een vinkje bij Tkinter staan.

Heb je een andere versie van het OS of zie je Tkinter er niet bij staan om aan te vinken, installeer dan Tkinter vanaf de prompt in de terminal met:

sudo apt-get install python-tk python3-tk

Om te zien of Tkinter goed geïnstalleerd is, gebruik je in Python het twee-regel script:

import tkinter

tkinter._test()

Als het goed geïnstalleerd is, zie je in de desktop van de Pi een venster verschijnen zoals hieronder.

Tkinter test

Laatste updates
Ik ga ervan uit dat je Raspberry Pi ‘schoon’ is en dat de pakketten van de laatste updates en upgrades voorzien zijn. Zo niet, voer dan de volgende opdrachten in de terminal in.

sudo apt-get update

sudo apt-get upgrade

Download het script GPIOmon.py

Mocht je nog vragen en/of opmerkingen hebben, laat het dan hieronder weten.

Have A Nice Day!

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*