7 segment LED display

Een manier om LEDs op de Raspberry Pi aan te sluiten is met een
segment display. Ze bestaan in verschillende vormen. Tenzij er een speciale
codeer chip in het display ingebouwd is, betreft het een gewone LED aansturing. Je zoekt even het aansluitschema ervan op en sluit het display via wat weerstanden aan op de GPIO poort van de Raspberry Pi.

Het aansluitschema
Een 7-segment LED display is dus feitelijk een blokje met 7 LEDs, soms zit er ook een punt aanduiding in het display en hebben we het dus over 8 LEDs. Hieronder zie je een standaard LED display.

Het display dat ik tot mijn beschikking heb wijkt af van deze standaard. Het heeft ook nog een plus en een één aanduiding.

Het display bestaat dus uit een aantal segmenten. Wij gebruiken de 8-vorm, te weten:
– 3 horizontale (van boven naar beneden: A, G, D)
– 4 verticale (van links naar rechts: F, B, E, C)

Het LED-segment heeft een gemeenschappelijk ground en wordt via een weerstand (470 ohm) met de GPIO pin verbonden. Het schema hieronder laat de aansluiting zien van één segment. De aansluitingen tref je aan in de tabel. Je hebt dus zeven weerstanden (470 ohm) nodig. Je bent natuurlijk helemaal vrij om zelf iets creatiefs te bedenken.

De Python code – Decimale teller
De code is niet ingewikkeld. Het enige dat even gedaan moet worden is uitzoeken welke segmenten een cijfer vormen. De code hieronder telt van 1 t/m 0. Probeer de teller eens zelf uit te bouwen tot een hexadecimale teller.

Klik hier om het python 2 script te downloaden.

De Python code – Random segment aansturing
Om het display er een beetje science fiction-achtig uit te laten zien gebruiken we de Random-bibliotheek. De code blijft doorlopen totdat er ctrl-c ingevoerd wordt.

Klik hier om het python 2 script te downloaden.