PWM LED dimmer – 1 kanaal

Als je de lessen van Paul McWhorter gevolgd hebt, ben je in staat een LED te dimmen door de dutycycle van een 5V in frequentie te variëren, of wel middels PWM een LED te dimmen.

In deze tutorial laat ik zien hoe je met een Tkinter interface ook een LED dimt, maar dan een stuk sexyer. Voorwaarde is wel dat je Tkinter op de Raspberry Pi geïnstalleerd hebt. Tkinter installeren doe je met:

sudo apt-get install python-tk python3-tk

Om te zien of Tkinter goed geïnstalleerd is, gebruik je het twee-regel script:

import tkinter
tkinter._test()

Als het goed geïnstalleerd is, zie je in de desktop van de Pi een venster verschijnen zoals hieronder.

tkinter test

Hoe werkt PWM?
Wil je even nakijken hoe het ook al weer zit, klik dan hier en volg de waardevolle les van Paul om te snappen hoe je PWM gebruikt om een LED te dimmen. Neem even de tijd ervoor, je zult het daarna nooit meer vergeten.

Het PWM principe – Hoe hoger de duty cycle, hoe feller de led oplicht

230V lamp dimmen
Kun je een LED dimmen? Dan lukt dat ook met een 220V lamp, maar dan heb je wel een interface nodig die de lamp aanstuurt. In de speciale tutorial ‘Dimmer voor lamp (230V)’ laat ik de interface zien en hoe dit werkt.

Aansluitschema
In het script maken we gebruik van GPIO20 op pin 38 van de Raspberry Pi. Je kunt natuurlijk ook een andere pin gebruiken, pas het script dan even aan. Bij een serieweerstand van 330ohm licht de LED mooi op. Wil je een andere kleur LED gebruiken? Kijk dan op de calculator om de ideale serieweerstand te bepalen.

Script
Je kunt het script gebruiken dat je in les 26 van Paul bent tegengekomen, maar ik wil je laten zien dat je met een Tkinter interface ook een LED kunt dimmen, maar dan een stuk sexyer.

Als je een beetje handig bent, kun je een 3-kanaals dimmer maken zoals ik in de video hieronder laat zien.

Have A Nice Day!

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*