Python script starten bij boot

Met enige regelmaat wordt in de postbus gevraagd hoe je een Python script automatisch kunt laten opstarten bij de boot van de Raspberry Pi. Er zijn meerdere manieren om dit te doen. In deze tutorial beschrijf ik mijn voorkeur.

Daar gaan we…

Opstarten via .bashrc
Het .bashrc-bestand is een scriptbestand dat wordt uitgevoerd wanneer een gebruiker inlogt. Het bestand zelf bevat een reeks configuraties voor de terminalsessie. Dit omvat het instellen of inschakelen van: kleuren, voltooiing, shell-geschiedenis, opdrachtaliassen en meer.

Het is een verborgen bestand en met een eenvoudige ls-opdracht wordt het bestand niet weergegeven. Om verborgen bestanden te bekijken, kun je in de root de onderstaande opdracht uitvoeren:

pi@raspberrypi:~ $ ls -a

Pi opstarten in CLI
Omdat het script in de terminal (CLI) weergegeven moet worden, moet de Pi in CLI opstarten. Stel je configuratie zo in dat na de boot van de Raspberry Pi het systeem in de terminal (CLI) verschijnt. En waarbij je inlogt als ‘pi’-gebruiker of je eigen gebruikersnaam. Dit kun je instellen vanuit het Configuratieprogramma in de desktop of via raspi-config in de CLI (terminal).

Simpele handeling om de Pi in CLI op te laten starten

.bashrc aanpassen en het op te starten script de juiste permissies geven
Voer de volgende acties uit.

1. Open met nano het bestand: /home/pi/.bashrc (denk aan de punt!)

sudo nano /home/pi/.bashrc

Als de melding [ Directory ‘/home/pi’ does not exist ] verschijnt, log je waarschijnlijk niet als pi aan. Gebruik hiervoor je gebruikersnaam. In mijn geval wordt dit:

sudo nano /home/Han/.bashrc

2. Het bestand opent zich. Maak aan het eind van het bestand de regel aan die verwijst naar het script: /home/pi/mijn_python-script.py

Of in mijn geval met mijn gebruikersnaam en de verwijzing naar Python 3. Dit laatste is niet verplicht als de juiste python versie op je Pi standaard ingesteld staat:

python3 /home/Han/mijn_python-script.py

3. Voorwaarde is dat in de eerste regel van het op te starten Python script de shebang #!/usr/bin/python moet staan, anders start het script niet op. Meer weten over de shebang? Kijk dan hier.

4. Tot slot moet het op te starten script de juiste permissies hebben:

  chmod 0750 /home/pi/mijn_python-script.py

  of in mijn geval:

  chmod 0750 /home/Han/mijn_python-script.py

  Als je de Raspberry Pi nu herstart met sudo reboot, zal je Python script in de terminal automatisch opstarten zonder in te hoeven loggen.

  Have A Nice Day!

  Geef als eerste een reactie

  Laat een reactie achter

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


  *