MS-DOS emulator met DOSBox

In 1990 kwam het spel Prince of Persia uit. Ik speelde het spel destijds heel veel op een PC (CPU 80286-25MHz) en vroeg me recent af of het spel ook op een Raspberry Pi zou werken.

Ik heb het spel eerder op de Pi gespeeld met de Amiga emulator nadat ik de tutorial Retro gaming had gedaan, een krachtige tool om diverse (retro)platformen te emuleren en spellen te spelen. Maar nu ik wil een omgeving waarbij ik alleen de oude PC (x86) spellen kan spelen.

Na wat op het web te zoeken kwam ik al snel bij DOSBox uit. Deze emulator werkt erg goed op de Pi en na een ochtend onderzoek en uitproberen ben ik tot de volgende tutorial gekomen. Ik gebruik een Raspberry Pi 3B hiervoor.

We gaan eerst Raspbian updaten naar de laatste versie en werken alle onderdelen bij. Dit doen we met twee opdrachten, in één opdrachtregel.

sudo apt update && sudo apt -y upgrade

Installatie van DOSBOX
Om DOSBox te installeren geef je de opdracht:

sudo apt install dosbox

DOSBOX configureren
Er zullen nog een paar dingen gedaan moeten worden voordat we met DOSBOX spellen kunnen starten. Maak met LXTerminal de directorie dos-games aan:

mkdir ~/dos-games

Vervolgens moet DOSBOX zichzelf configureren, start hiervoor DOSBox op met:

dosbox

LET OP! DOSBox heeft de grafische terminal nodig! Daarom werkt het niet via de SSH terminal zoals PuTTY. Gebruik een programma à la VNC viewer of gebruik de terminal in de Raspbian desktop dat via een beeldscherm dat op de Raspberry Pi aangesloten is.

Na het commando wordt het DOSBox venster geopend….. in DOS.

DOSBox met de Soundblaster geluidsinstelling

Spelen van DOSBox games met de controller
Om de spellen met de controller te kunnen spelen zal deze ingesteld moeten worden. Geef hiervoor Ctrl-F1, hiermee open je de ‘keymapper’.

Afhankelijk van de controller, wordt deze herkend en automatisch ingesteld. Is dit niet het geval, dan zal dit handmatig moeten. Klik op [Exit] om de keymapper te verlaten. Je bent nu terug in de DOSBox.

Wil je meer weten van DOSBox, hier vind je de handleiding.

C: schijf aanmaken
Ik wil dat alle spellen in de C:-schijf staan. Daarvoor moeten we C aan de directorie dos-games koppelen. Dit doe je met:

mount c /home/pi/dos-games

Er wordt nu wat DOS kennis van je gevraagd. Ga vervolgens naar de C:-schijf met C: en vraag de inhoud ervan op met dir. Kijk in de afbeelding hieronder hoe het ook al weer was. Zoals je ziet heb ik er al een drietal spellen in gezet.

De game directorie is gekoppeld als C: en de gamedirectories zijn zichtbaar

Spel opstarten vanuit DOS
We gaan nu het spel Prince of Persia in DOS handmatig opstarten dat in de directorie PRINCE staat. Je zult merken dat hoofdletters er niet toe doen in DOS.

Ga naar de directorie waar het spel staat:

cd PRINCE of cd prince

Vraag de inhoud op van deze directorie:

dir of dir /w

Als je een programma wilt starten MOET het uitvoerbaar (executable) zijn. Dit kun je zien aan de bestandsextensie .exe. In het overzicht van dir staat de extensie erbij. Om bijvoorbeeld het spel Prince of Persia te starten geef je in DOS het volgende commando:

prince.exe

Het spel start op.

Gratis DOS-games vinden
Er zijn heel veel websites waar je DOS spellen kunt vinden. Een bekende is http://www.abandonia.com/. De spellen op deze website worden niet meer door de eigenaar/producent ondersteund en zijn niet meer op de markt te koop.

Zoek bijvoorbeeld naar ‘Prince of Persia’. Dit kan natuurlijk ook een ander spel zijn. Al snel wordt het spel door de website gevonden als deze het kan leveren.

In het volgende scherm van de website is diverse informatie te vinden om het spel te spelen, zoals de cheat codes, informatie over de kopieer beveiliging en de handleiding. Hier ga ik niet verder op in. Klik op GET IT! om de game te downloaden.

Als je games van deze site download, is het wel zo netjes een kleine donatie achter te laten.

Download de games naar de dos-games directorie op je Pi. Gezipte bestanden zullen unzipt moeten worden om ze op te kunnen starten.

Misschien heb je net als ik nog ergens oude DOS-spellen staan op harddisk of diskette. Met een USB-interface kun je veelal deze oude media zoals diskettes op de Raspberry Pi lezen.

Diskette drive met USB interface.

Maak dan een map met de naam van het spel in de dos-games directorie aan en zet alle bestanden van het DOS-spel hier in.

Spel opstarten vanuit bestandsbeheerder
Open de bestandsbeheerder in de desktop. Ga in de dos-games map naar de map waar het spel staat dat je wilt starten.

Zoek het .EXE-bestand.

Ga op het pictogram staan en klik de rechter muisknop. Ga naar Openen met…

Ga naar het tabblad ’Geïnstalleerde toepassingen’ en klik op Spelletjes. Klik op DOSBox Simulator en zet een vinkje om voor het gekozen bestandtype altijd de DOSBox te kiezen en klik vervolgens op [OK].

In de desktop opent zicht een venster en het spel start. Mocht je het willen spelen? Hier vind je de gamecontrols.

Oude tijden herleven!

De meeste DOS spellen kun je met het toetsenbord prima spelen. Met het kruisje in de rechter bovenhoek sluit je het venster.

Een mooie klus is het uitzoeken of een spel bij de start van de Raspberry Pi automatisch kan starten. Laat maar weten of dit gelukt is.

Veel speel plezier!

Een Raspberry Pi 3B met de DOSBox emulator en het spel Prince of Persia (1990)

Have A Nice Day!