Back-up maken van de SD-kaart

Zoals bij alle computers, is het een goed idee om van tijd tot tijd een back-up te maken van de SD- (of microSD-) kaart van de Raspberry Pi. Dit is vooral het geval wanneer je voor het eerst een voorgeïnstalleerde kaart van een winkelier of vriend krijgt.

Wat heb je nodig?
Je hebt een tweede computer nodig, of een tweede Raspberry Pi-besturingssysteem op een SD-kaart. Hoe u er een back-up van maakt, hangt af van de computer die je hebt. Welke computer je ook hebt, je hebt een SD- of micro SD-kaartlezer nodig.

In dit artikel beschrijf ik alleen de mogelijkheid om op een Windows pc een back-up te maken.

MS Windows gebruik
Een van de beste tools voor het maken van back-ups en het herstellen van SD-kaarten is Win32 Disk Imager. Download het van SourceForge en installeer het. VOORDAT je de software start, plaats je de SD-kaart in de SD-kaartlezer op de pc. Vaak wordt hierdoor de bestandsverkenner geopend die je de inhoud van een deel van de SD-kaart laat zien, die er ongeveer zo uit zou moeten zien:

SD-back-up

Dit is niet de volledige inhoud van de SD-kaart – slechts een deel van de kaartinhoud kan door Windows worden gelezen. De rest is standaard niet leesbaar door een Windows pc.

Nadat je Win32 Disk Imager hebt geopend, gebruik je het blauwe map pictogram om de locatie en de naam van de back-up die je wilt maken te kiezen en kies je vervolgens de stationsletter voor de SD-kaart.

win32diskimager

Klik op de knop Lezen (Read) . Er wordt dan een back-up van de kaart op uw pc gemaakt.

Let op! De imager maakt een kopie van de gehele SD-kaart, dus niet alleen de bestanden. De back-up (.img) van een SD-kaart ter grootte van 8GB is dus ook 8GB op je PC, ook al is er slechts 1GB op de SD-kaart weggeschreven.

Beschadigde SD-kaart?
Als je een probleem hebt met je SD-kaart en deze om welke reden dan ook onleesbaar wordt (hij raakt bijvoorbeeld beschadigd), volg dan de volgende instructies. Formatteer eerst de SD-kaart met SD-Formatter.

Start vervolgens Win32 Disk Imager op en kies het image (.img) dat je hebt gemaakt. Selecteer zorgvuldig driveletter van de betreffende SD-kaart, je wilt geen ander opslagmedium per ongeluk overschrijven. Klik op schrijven (Write) om het image terug te schrijven naar de SD kaart. Je kunt het image terugschrijven naar een andere SD-kaart van minimaal dezelfde grootte, waardoor je een exact duplicaat krijgt.

Have A Nice Day!

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*