Back-up maken van de SD-kaart

Zoals bij alle computers, is het een goed idee om van tijd tot tijd een back-up te maken van de (micro) SD-kaart van de Raspberry Pi. Dit is vooral aan te raden als je een voorgeïnstalleerde SD-kaart aangeschaft hebt. Of een image (exacte kopie) wilt bewaren van een SD-kaart waarop een complex project staat. Of een basis Raspberry Pi OS waar je veel tijd ingestoken hebt en deze als image bewaart om er meerdere SD-kaarten mee te prepareren.

Wat heb je nodig?
Je hebt een computer nodig. Hoe je een back-up maakt, hangt af van de computer die je hebt. Welke computer je ook hebt, je hebt een (micro) SD-kaartlezer nodig. Dat kan ook middels een USB kaartlezer.

Voorbeeld van een USB micro SD-kaartlezer

In deze tutorial beschrijf ik de mogelijkheid om op een Windows pc een back-up te maken.

MS Windows gebruik
Een van de beste tools voor het maken van back-ups en het herstellen van SD-kaarten is Win32 Disk Imager. Download het programma van SourceForge en installeer het. VOORDAT (!) je de software start, plaats je de SD-kaart in de SD-kaartlezer of de USB-poort van de pc . Vaak wordt hierdoor de verkenner geopend die je de inhoud van de SD-kaart laat zien. Dat ziet er ongeveer als volgt uit:

SD-back-up

Dit is niet de volledige inhoud van de SD-kaart – slechts een deel van de kaartinhoud kan door Windows worden gelezen. De rest is vanwege een ander formaat niet leesbaar door een MS Windows pc.

Nadat je Win32 Disk Imager hebt geopend, gebruik je het blauwe map pictogram om de locatie en de naam van de back-up die je wilt maken te kiezen en kies je vervolgens de stationsletter voor de SD-kaart.

win32diskimager

Klik op de knop [Lezen] of [Read]. Er wordt dan een back-up van de kaart op de pc gemaakt in de aangegeven map.

Let op! De Disk Imager maakt een kopie (image) van de gehele SD-kaart, dus niet alleen de bestanden.

De back-up (.img) van een SD-kaart ter grootte van 8GB is dus ook 8GB op je PC, ook al is er slechts 1GB of minder op de SD-kaart weggeschreven.

Beschadigde SD-kaart en image naar SD-kaart schrijven
Als je een probleem hebt met je SD-kaart doordat deze om welke reden dan ook onleesbaar wordt, volg dan deze instructies om de SD-kaart te formatteren.

Start vervolgens Win32 Disk Imager en kies het image (.img) dat je hebt gemaakt en wilt terugzetten. Selecteer zorgvuldig de driveletter van de betreffende SD-kaart, je wilt immers geen ander opslagmedium per ongeluk overschrijven. Klik op [Schrijven] of [Write] om het image terug te schrijven naar de geselecteerde SD-kaart.

Je kunt het image terugschrijven naar een SD-kaart van minimaal dezelfde grootte, waardoor je een exact duplicaat krijgt.

Have A Nice Day!

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*