SD-kaart formatteren

Dat SD-kaarten kwetsbaar zijn, dat wisten we. Daarom is het belangrijk de kaarten op de juiste manier te behandelen, zo gaat de kaart langer mee. Voordat we de bestanden er naartoe kunnen kopiëren, formatteren we de micro SD-kaart.

  1. Het is niet de bedoeling dat het formatteren met het standaard pc-commando gedaan wordt. Voor Windows en Mac pc’s dient het programma SD Formatter gebruikt te worden. De laatste versie van dit programma is gratis te downloaden op: https://www.sdcard.org/downloads/
  2. Volg de instructies om het programma te installeren.
  3. Plaats de micro SD-kaart zo nodig in een SD-kaart adapter en deze vervolgens in de computer. Onthoudt de driveletter die eraan toegewezen is. Het is belangrijk de juiste driveletter te gebruiken! Controleer dit goed! Je wilt straks niet per ongeluk een ander opslagapparaat formatteren.
  4. Start SDFormatter op, selecteer de driveletter van de SD-kaart en formatteer de kaart. In dit voorbeeld wordt een oude (4 GB) SD-kaart gebruikt waarvan ooit 56MB gebruikt is. Geef de SD-kaart een Volume label, bijvoorbeeld ‘boot’.

Je kunt de maximale capaciteit van de SD-kaart beschikbaar verkrijgen door op “Option” te klikken. Vervolgens zet je het veld bij “Format Size Adjustment” op “ON”.

Klik op “OK” en vervolgens op “Format” om het proces te starten.

Het programma geeft een waarschuwing.
Klik op ‘OK’ om verder te gaan.
Het formatteringsproces duurt een paar seconden.

Als het formatteren klaar is wordt de samenvatting van de capaciteit van de (4 GB) SD-kaart getoond.
Klik op “OK” en vervolgens “Exit”. De SD-kaart is nu klaar voor gebruik.

Nu de SD-kaart geformatteerd is kunnen bijvoorbeeld NOOBS-bestanden naar de SD-kaart gekopieerd worden. Zodra dit gebeurd is kan de SD-kaart uit de pc verwijderd worden. Dit kan op de Windows pc via de verkenner en het commando ‘Uitwerpen’ of – het meest veilig – de pc af te sluiten en de SD-kaart te verwijderen.

SD-kaart uitwerpen in Windows

Pas nadat de pc onderstaande melding gegeven heeft kan de SD-kaart uit het pc-slot verwijderd worden.

Vervolgens kan de SD-kaart in de Raspberry geplaatst worden.

Let op:
Om beschadigingen te voorkomen mag tijdens het plaatsen van de SD-kaart de Raspberry Pi NOOIT van spanning voorzien zijn.

Have A Nice Day!

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*