Aanraaksensor module (TTP223)

Heb je ooit afgevraagd hoe het werkt als je op een koffieautomaat je keuze maar hoeft aan te raken en dat de machine start een kop koffie voor je te maken? Dit komt omdat koffieautomaten vaak voorzien zijn van capacitieve aanraakdetectoren. De TTP223 is zo’n aanraakdetector-IC die een enkele aanraaktoets repliceert. Deze chip is ontworpen om de traditionele schakelaar te vervangen door een aanraakvlak die varieerbaar in grootte is. Het voordeel van deze toepassing is dat de knop/afbeelding die je aanraakt makkelijk schoon te houden is.

Kenmerken
• Inputvoltage: 3.3V – 5.5V DC
• Module grootte: 15 mm x 11 mm
• Stabiele aanraakdetectie van het menselijk lichaam voor het vervangen van traditionele directe schakelaar.
• Uitgang: digitaal (afhankelijk van de soldeerverbindingen A en B, HOOG of LAAG)

Simpele sensortest
Op een eenvoudige manier kunnen we de sensor testen. Het aansluitschema is als volgt:

Voor deze test hebben we de volgende items nodig:

  1. TTP223 Aanraaksensor module
  2. LED
  3. Weerstand 330 ohm
  4. Breadboard
  5. Spanningsbron 5V
Testen van de capacitieve sensor

Trigger-instelling
Op de print van de module zie je drie soldeerpunten. De bovenste is A, de onderste is B. Standaard is er geen soldering aangebracht en is de stand A=0 en B=0. Zodra de sensor aangeraakt wordt zal de uitgang een HOOG signaal afgeven zolang de sensor aangeraakt is. Je kunt zelf een verbinding aanbrengen indien er een ander effect gewenst is, zie de tabel hieronder.

De gevoeligheid van de sensor kan worden aangepast door een condensator (0 – 50pF) te plaatsen.

TTP223 sensor verbinden met de Raspberry Pi
De GPIO poorten van de Raspberry Pi kunnen een maximale spanning van 3.3V verdragen. Om te voorkomen dat de GPIO poorten beschadigd raken is het aan te raden dezelfde voedingsspanning op de sensor aan te sluiten zodat deze als uitgang aan de GPIO poort aangeboden wordt.

Python code
Hieronder kan je een voorbeeld script downloaden. Het enige verschil met de testopstelling is dat de I/O van de module met pin 40 (GPIO21) van de Raspberry Pi verbonden wordt. Je kunt het script ttp223.zip downloaden naar de pc of naar de Raspberry Pi.

Downloaden vanuit de terminal:
wget https://www.picademie.nl/wp-content/uploads/2020/11/ttp223.zip

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*