USB naar TTL kabel (PL2303HX/CP2102)

De kabel is de gemakkelijkste manier om verbinding te maken met de seriële consolepoort van de Raspberry Pi en een WiFi-router, een PC of andere devices. In de USB-stekker bevindt zich een USB <-> seriële conversie-chip, de PL2303HX en aan het einde van de kabel zijn vier draadeinden: een zwarte (GND), een witte (RX), een groene (TX) en een rode (+5V @ 500mA). Deze laatste spanning komt direct van de USB poort en voedt de conversie chip.

De RX / TX-pinnen hebben een logisch niveau van 3,3V voor interfacing met de meest voorkomende chipsets van 3,3V logisch niveau, zoals de GPIO poorten van de Raspberry Pi. Het is dus veilig deze er direct op aan te sluiten.

Vanwege de afzonderlijke pinstekkers is deze kabel ideaal voor het aansluiten van de console op de Raspberry Pi. Sluit de pinnen aan zoals hieronder getoond.

De in de kabel ingebouwde seriële PL2303HX of CP2102 chip zorgt ervoor dat beide apparaten data met elkaar kunnen uitwisselen.

Bezetting van de PIN-stekkers

Verbinden
De kabel wordt als volgt met de GPIO pinnen verbonden.

Het geheel ziet er dan als volgt uit. De rode draad is niet aangesloten. Deze dient in dit geval alleen om de chip in de steker te voeden met 5V. Deze voeding wordt geleverd door de USB connector op de pc waar maximaal 500mA onttrokken kan worden.

Driver installatie
Om de PL2303/2102 kabel correct met een pc, iMac of Linux te laten werken, moet de juiste driver op de Windows- of MacOS Linux systeem zijn geïnstalleerd.

– Windows 7/8/10, drivers voor de PL2303 en CP2102 chipset
– Mac OS X, drivers voor de PL2303 and CP2012 chipset
– Als je Linux gebruikt, zijn stuurprogramma’s al in de kernel opgenomen, je hoeft niets te installeren!

Raspberry Pi bedienen via seriële poort
Deze handleiding is voor het aansluiten van de Raspberry PI via USB. Er zijn situaties waarbij er geen grafische interfaces nodig is en de commando regel voldoet. Bij het verliezen van de verbinding via ethernet of WiFi met Raspberry PI kan de RS232- poort een oplossing bieden. De seriële poort is een goede tool voor foutopsporing.

Log in op Raspberry PI via seriële poort met behulp PuTTY
Open op de PC Instellingen en zoek naar Profilic USB-to-Serial Comm Port. Kijk aan welke communicatiepoort deze toegewezen is. In mijn systeem verscheen hij als COM6.

Vervolgens openen we PuTTY en configureren de verbinding. Stel het verbindingstype in op Serieel. In mijn geval heb ik COM6 ingesteld. Het is ook belangrijk om de juiste snelheid in te stellen: 115200. Geef de sessie een naam en klik op Save. Selecteer de nieuwe sessie en klik op Load en Open.

Indien het console verschenen is voer je het login en wachtwoord in. Als alles goed gegaan is ben je ingelogd op de Raspberry PI via de seriële poort.


GEEN Windows 10 ondersteuning!
Bij de eerste installatiepoging heb ik uren geprobeerd de kabel op mijn Windows 10 pc aan de praat te krijgen. Ondanks dat het leek alsof de kabel op Com6 herkend werd, kreeg ik geen verbinding, totdat ik een andere USB poort gebruikte die de volgende melding gaf:

Hierbij werd duidelijk welk type kabel ik ontvangen had. Het bleek om de PL2303HXA, ook wel PL2303HX-revisie A kabel te gaan. Inmiddels had ik de drivers gedownload. De poorttest deed het niet, logisch achteraf. Ik las de meegeleverde PL2303 Windows Driver Manual waarin de volgende tabel stond:

Hardware support tabel

De tabel laat zien dat de driver dus niet geschikt is voor de PL2303HXA! Dat is balen! Ik ga nu op zoek naar een ander model, zoals de PL2303HXD, ook wel de PL2302HV revisie D die volgens de tabel wel ondersteund wordt.

Al met al hoeft het niet zo te zijn dat het aansluiten van deze PL2303HXA niet op een PC met een lagere Windows versie dan 8, een Linux pc of iMac zou werken. Dit heb ik nog niet geprobeerd.

I’ll be back…..!

Have A Nice Day!

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*