HDMI op VGA monitor

Tegenwoordig hebben de moderne beeldschermen diverse mogelijkheden om ergens mee te verbinden. De eerste platte beeldschermen waren alleen voorzien van VGA, pas later kwam daar DVI bij en daarna HDMI.

Wat ik vrijwel overal lees is dat de kwaliteit van de digitale interfaces HDMI, DVI en DP niet voor elkaar onderdoen. De omzetting naar VGA echter moet goed zijn, je wilt immers geen strepen of vreemde vlekken in beeld. Maar dat hoeft ook niet. Zelfs de goedkope HDMI->VGA interfaces leveren een uitstekend beeld.

Tenzij je veel met de Raspbian desktop werkt, zal in de meeste gevallen een VGA monitor op de Raspberry Pi volstaan. Het is dan allen nog uitzoeken hoe je de monitor met de Raspberry Pi verbind. De standaard HDMI uitgang zal immers naar VGA omgezet moeten worden.

Voorkeur
Mijn voorkeur gaat uit naar de HDMI naar VGA omzetter waarbij een korte kabel opgenomen is. De reden hiervan is dat de kabel van het beeldscherm doorgaans stug is en vaak de Pi onhandig ‘meetrekt’, dat wil je niet. Daarom mijn keus voor de flexibele oplossing. Je hebt ‘m al voor zo’n 3 euro.

Let op! Er zijn neppers op de markt waarbij er geen omzetting plaatsvindt. Kijk dus goed waar de omzetter voor geschikt is. Lees vooral de reviews en bij twijfel vraag je de leverancier.

Het nadeel van deze interface is dat het kastje geen geluidsuitgang heeft. Voor mij geen probleem. Ik gebruik de reguliere audiopoort van de Pi zelf. En wat mij betreft had de kabel zo’n 60 cm mogen zijn. Net iets makkelijker om de monitorkabel weg te werken.

Er zijn natuurlijk gebruikers die per sé geen kabel aan de interface willen hebben, ofschoon mij de reden hiervan ontgaat, hiervoor is een mooie oplossing beschikbaar.

Bovenstaande interface monteert snel en geeft een evenzo fraai VGA beeld. De interface voelt stevig en is mooi afgewerkt. De prijs is vergelijkbaar met de bovenstaande interface. Het voordeel van deze omzetter is dat er een audio-uit op de connector aangebracht is. Dat kan handig zijn.

Zoals hierboven al genoemd moet het HDMI signaal echt omgezet worden, slechts een kabel van HDMI naar VGA biedt hier geen oplossing.

Have A Nice Day!

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*