Pi-Hole (lokale tracker- & ad-blocker)

Advertenties zijn een van de grootste irritaties op internet. Om er geen last van te hebben proberen we een apparaat van een ad-blocker te voorzien, maar dat is doorgaans veel gedoe. Wil je echter dat alle apparaten in huis geen advertenties meer ontvangen, dan is een centrale ad-blocker het handigst. De Raspberry Pi in combinatie met Pi-hole is een goedkope oplossing waarmee je hetzelfde effect bereikt. Hieronder laat ik zien hoe je dit bouwt.

Alle ruimte
Om ervoor te zorgen dat je alle beschikbare ruimte op je SD-kaart kunt gebruiken, type je in de terminal op de Raspberry Pi of in je SSH-client op je pc of Mac het commando sudo raspi-config.

Selecteer in het menu Advanced Options

Kies vervolgens Expand Filesystem en kies Select.

Als je NOOBS bij de installatie gebruikt hebt kun je de volgende melding krijgen. Klik op <Ok> en daarna op Finish.

Hierna moet je de Raspberry Pi herstarten. Dit doe je met:

sudo reboot

Pi-hole installeren
Om Pi-Hole te installeren geef in de terminal het volgende commado:

curl -L https://install.pi-hole.net | bash

De installatie begint na het downloaden van de bestanden. Als eerste wordt er om een bevestiging gevraagd. Klik hier op OK.

Nog twee meldingen komen voorbij. Hier kun je op OK klikken. Pi-hole werkt alleen als de Raspberry Pi over een statisch IP-adres beschikt. Als je bij het venster over de statische IP aankomt, maak je de keus hoe je de Pi wilt verbinden en klik je op OK.

Wil je naar het volgende venster, dan navigeer je met de pijltjestoetsen en bevestig je een actie met Enter.

Statisch IP-adres
Als het venster met de optie Select Protocols verschijnt, kies je voor IPv4, op dit moment werkt de ad-blocker via IPv4 namelijk het beste.

Daarna krijg je de vraag of het aangeboden statische IP-adres voor jou oké is. In de meeste gevallen is dit prima en klik je op Yes. Mocht het IP-adres in het bereik vallen van de adressen die je router willekeurig aan apparaten toewijst, dan kan dit een conflict opleveren. In dat geval kies je voor No en voer je zelf een IP-adres in. Als je voor Yes kiest, zal Pi-hole je sowieso nog even waarschuwen voor dit eventuele conflict.

Hierna volgt de melding: FYI : IP Conflict – ‘Het is mogelijk dat uw router nog steeds probeert dit IP-adres toe te wijzen aan een apparaat, wat een conflict zou veroorzaken. In de meeste gevallen is de router is slim genoeg om dat niet te doen. Als u zich zorgen maakt, stelt u het adres handmatig in of wijzigt u het DHCP-reserveringspool op de router zodat deze niet het gewenste IP-adres bevat. Het is ook mogelijk om een ​​DHCP-reservering te gebruiken, maar als je dat doet kun je net zo goed een statisch adres instellen’.

Hierna verschijnt het volgende scherm. Klik op OK.

Het volgende scherm vraagt of de webserver en de PHP modules geïnstalleerd mogen worden. Klik hier OK.

Klik OK om de queries te loggen.

Selecteer 0 – Alles zien voor de privacy mode voor FTL en klik OK.

Hierna loopt de installatie door en worden de betreffende instellingen verwerkt. Als de installatie klaar is verschijnt het volgende scherm met het Admin Webpage wachtwoord. Onthoud deze goed. Je hebt het later weer nodig.

Beheerscherm Pi-Hole
Om het beheerscherm van Pi-Hole te openen geef je in de pc browser het adres dat hierboven staat in. In dit voorbeeld:

http://192.168.0.49/admin

Het beheerscherm opent zich. Er is nog niet zoveel te zien. Kijk vooral een beetje rond om er bekend mee te worden.

Internetverkeer via Pi-Hole
Om de advertenties te blokkeren moet je al het internetverkeer via de Pi-hole laten lopen. Hier zijn twee manieren voor.

1. Apparaten instellen
De eerste manier is dat je op al je apparaten naar je Pi-hole verwijst. Dit kan best veel werk zijn en heeft als nadeel dat je dit op elk apparaat apart moet instellen.

2. Router instellen
De tweede manier is om je router zo in te stellen dat elke verbinding door de Pi-hole gaat voordat het naar apparaten in je netwerk wordt doorgelaten. Hieronder leg ik beide mogelijkheden uit.

ad 1. Apparaten instellen (Windows)
In Windows 10 ga je naar het configuratiescherm en klik je op Netwerk en Internet / Netwerkcentrum. Klik op Adapterinstellingen wijzigen. Klik met je rechtermuisknop op de verbinding die je wilt wijzigen en selecteer Eigenschappen.

Zorg dat je in het tabblad Netwerken bent en selecteer Internet Protocol versie 4. Klik op Eigenschappen. Klik op Geavanceerd. Kies het tabblad DNS en voeg het IP-adres van je Pi-hole (in dit voorbeeld: 192.168.0.49) toe door op Toevoegen te klikken. Sluit af met OK en vergeet deze stappen niet ook bij je eventuele andere netwerkverbindingen te doen.

Macs en smartphones
Op de Mac ga je naar Systeemvoorkeuren / Netwerk. Selecteer je verbinding en klik op Geavanceerd. Kies het tabblad DNS en vul hier het IP-adres van je Pi-Hole in.

Op een iPhone vind je de instelling bij Instellingen / Wi-Fi. Klik op de i achter je netwerknaam en verander het adres achter DNS.

In Android ga je naar Instellingen en houd je je vinger even op de naam van je netwerk. Tik op Netwerk aanpassen en zet een vinkje voor Geavanceerde opties. Scrol naar beneden en verander DHCP naar Statisch. Onderaan bij DNS 1 geef je je Pi-hole adres in. Bij DNS 2 geef je 8.8.8.8 aan, de DNS-dienst van Google.

Administratiepaneel
Ga in je browser naar het IP-adres van je Pi-hole en typ achter het IP-adres /admin. Dit is de configuratiepagina van je Pi-hole. Je ziet hoeveel reclame vandaag al is tegengehouden, hoeveel domeinen geblokkeerd zijn en welke apparaten welke aanvragen hebben gedaan. Onder Top Advertisers zie je van welke domeinen de meeste reclames worden geblokkeerd. Bij Query Log vind je een overzicht van al je internetverkeer, helaas kun je dit niet uitschakelen of bepaalde entries verwijderen.

ad 2. Lokale DNS in je router
De handigste manier is om al het verkeer vanuit je router naar je Pi-hole om te leiden. Ga naar de instellingen van je router en zoek naar het instellingenscherm waar je DHCP-opties kunt wijzigen of waar je instellingen voor IPv4-adressen vindt. Hier vind je dan waarschijnlijk ook de optie om een lokale DNS-server op te geven. Of deze optie in jouw router wordt aangeboden en of dit überhaupt mogelijk is, kun je alleen ervaren door in de handleiding van je router te kijken of je provider even een mailtje te sturen.

DHCP vernieuwen
Het kan zijn dat je op je apparaat nog even de DHCP-lease moet vernieuwen voordat het verkeer via de Pi-hole wordt geleid. In Windows open je de Opdrachtprompt door in de zoek-balk cmd in te toetsen. Typ ipconfig /release en druk op [Enter].

Als dit succesvol is, typ je vervolgens nog eens het commando ipconfig /renew en sluit je af door op [Enter] te drukken.

Op de Mac vind je deze optie bij Systeemvoorkeuren / Netwerk. Klik op de netwerkverbinding en kies voor Geavanceerd. Klik op TCP/IP en selecteer Vernieuw DHCP-lease.

Blacklist en whitelist
Als je bepaalde domeinen wilt whitelisten of blacklisten, dan kun je dat doen in het administratiepanel van je Pi-hole. Websites ‘leven’ van advertentie-inkomsten, dus het is ‘aardig’ om sites die je graag bezoekt te whitelisten. Klik op Whitelist of Blacklist om een domein toe te voegen.

Omdat de Pi-hole op DNS-niveau reclames filtert, heeft het geen zin om gewoon een url toe te voegen. Op de website van Pi-block vind je een heldere uitleg hoe je een whitelist of blacklist toepast op je Pi-hole. Hier wordt uitgelegd je sites kunt whitelisten.

IPv4 en IPv6
Een heleboel advertenties worden door Pi-hole geblokkeerd, maar er glipt er wel eens eentje tussendoor. In de meeste gevallen gaat het hier dan om advertenties via IPv6. Advertentienetwerken leveren recentelijk steeds meer reclame via IPv6, maar op dit moment werkt de filtering met Pi-hole via IPv4 nog steeds het beste.

Het is aan te raden de meldingen op de website www.pi-hole.net af te wachten en in de toekomst je Pi-hole te upgraden naar IPv6-filtering.

Have A Nice Day!

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*