Geluidsdetectie sensor module

Deze module gedraagt zich als schakelaar met geluid als input. Wanneer er een geluid wordt waargenomen boven de ingestelde gevoeligheid, geeft deze module kort een signaal door. Deze module kan worden gebruikt als een klap sensor of een trigger wanneer er teveel lawaai wordt gemaakt.

Eigenschappen
– Spanning: 4V – 6V
– Instelbare gevoeligheid
– Output: Digitaal
– Output led (aan wanneer output = 1)
– Comparator chip: LM393

Afstellen drempelwaarde
Om de sensor te kunnen gebruiken zullen we hem af moeten stellen. We doen dit door bijvoorbeeld in de handen te klappen waarbij de microfoon het geluid hoort en de module deze omzet naar een logisch signaal..

• Verbind de Vcc en de GND van de sensor module respectievelijk met de 3,3V en de GND (ground) van de headerpinnen van de Raspberry Pi. Als het goed is brand ten minste een van de twee LED’s. Het kan ook zijn dat beide LED’s branden.
• Neem een kleine schroevendraaier en draai de potmeter zo dat de indicator LED net aanblijft. Met de klok mee draaien vergroot de gevoeligheid van de drempelwaarde.

Digitaal uit (D0)
LED uit = HOOG
LED aan = LAAG

Je kunt controleren of de sensor module goed ingesteld is door in de buurt van de sensor in de handen te klappen. Als het goed is gaat dan de indicator LED aan. Is het stil, dan gaat de LED weer uit.

Python script
Om de GPIO poort uit te lezen is maar een klein python script nodig. Open de editor nano en zet de code er in. Sla de code op onder bijv. uni.py. Je kunt de code opstarten met python uni.py. Met Ctrl-c stopt het script.

uni.py

Na de start van het script: python uni.py zie je de onderstaande uitkomst. Als het voorwerp verder dan de ingestelde afstand afstaat geeft de module de melding: Sensor detecteert geen activiteit!

Have A Nice Day!

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*