Slimme meter toevoegen aan Domoticz

In de meeste Nederlandse woningen maken we gebruik van slimme meters. Het voordeel van deze meters is voornamelijk voor de energieleveranciers om eenvoudig de meterstanden uit te kunnen lezen. Hoe mooi zou het zijn als je dit zelf ook kunt?

Met de Raspberry Pi en het domotica softwareplatform Domoticz ben je in staat onder andere de slimme meter uit te lezen. In deze tutorial leg ik uit hoe je de Raspberry Pi met de slimme meter kunt verbinden. Het enige dat je er voor nodig hebt is de juiste kabel.

De verbinding tussen de meter en de Raspberry luistert redelijk nauw. Natuurlijk kun je zelf een kabel bouwen, maar voor de prijs van 10 euro kun je ‘m beter kopen. In een Aziatische webshop had ik ‘m al voor minder dan 10 euro (incl. verzendkosten). Het loont zich niet om er zelf een te bouwen. Bovendien kun je bij de aankoop veelal de fabrikant en het model van de slimme meter opgeven. Zo heb je altijd de juiste kabel.

Check de kabel
Belangrijk is wel even te controleren of je de juiste kabel hebt voor jouw slimme meter. Ik heb het interface schema van mijn slimme meter in de datasheet van de fabrikant opgezocht waarmee ik kan zien welke pinnen er verbonden moeten worden. De 5V levert tot 100mA, te weinig om je Pi ermee te voeden.

Interface schema van de P1 poort van de slimme meter (Landis + Gyr E360)

Uit nieuwsgierigheid heb ik mijn kabel opengemaakt zodat ik kon zien wat erin zit. De USB steker is voorzien van eem circuit met de de FT232R chip, dit is een USB naar serieel UART interface.

De steker van de kabel naar de slimme meter

Aan het andere eind van de kabel is een RJ12 connector opgenomen. Hiervan zijn slechts drie van de zes pinnen met de slimme meter verbonden. Omdat het lastig is de juiste pinnummers ervan te vinden heb ik het hieronder afgebeeld.

De bedrading in de kabel is als volgt:

Verbinden van de Raspberry Pi met de slimme meter
Verbind nu de RJ12 steker met de P1 poort van de slimme meter en een van de USB aansluitingen op de Raspberry Pi.

Meer weten over de P1 poort van een slimme meter? Klik hier.

Zet de Raspberry Pi aan en open Domoticz in je webbrowser. Ga vervolgens in Domoticz naar: Instellingen –> Hardware. (Ik heb mijn Domoticz taal nog in het Engels staan zoals je ziet).

Scherm om nieuwe hardware toe te voegen

• Geef bij Naam een herkenbare naam op (bv. Slimme Meter)
• Selecteer bij Type: vanwege de slimme kabel: P1 Smart Meter USB
• Geef bij de seriële poort: /dev/tty/USB0. Indien er nog een serieel device is aangesloten kan dit ook USB1 zijn. Tip: Configureer je USB-poorten met herkenbare namen.
• Zet de Baudrate op 115200.

Laat de overige velden op de standaard waarden staan en klik op Toevoegen.

De hardware is nu toegevoegd.

Apparaat toevoegen in Domoticz lijst
Om de slimme meter toe te voegen in het overzicht ga je naar Instellingen – Apparaten. Druk op de groene pijl achter het apparaat dat je wilt toevoegen en geef het een logische naam.

Klik nu op Overige (Utility) om de waarden van de slimme meter te bekijken.

Je ziet nu een mooie interface met de actuele meterstand, het huidige verbruik en het verbruik van vandaag. Als je op log klikt wordt het verloop van de waarden per dag, week, maand en per jaar grafisch weergegeven.

Loop maar eens door de Domoticz interface. Je zult fraaie schermen tegenkomen en zien dat er nog heel veel aan te sluiten valt. Als je alle stappen gevolgd hebt kan je nu je slimme meter uitlezen.

Ik weet zeker dat je nu gaat nadenken waar je kunt besparen.

Have A Nice Day!

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*