Relais module

Een must voor iedere Raspberry Pi bezitter is de relaismodule. Je kunt door slechts een simpele aansturing er vermogens tot 10A mee schakelen zoals een 12V DC (gelijkspanning) lamp of motor en zelfs kleine apparaten zoals LED lampen diens adapter 220V AC (wisselspanning) nodig heeft.

220V AC is levensgevaarlijk als je niet goed weet wat je doet. Bovendien kun je je Raspberry Pi er ernstig mee beschadigen.

De relaismodule is in diverse modellen te koop van een singel tot 16 relais modules. De primaire kant en de secundaire kant van de modules kunnen galvanisch gescheiden zijn. Dit heeft de voorkeur, zeker als je spanningen hoger dan 5V DC wilt gaan schakelen. Hieronder laat ik zien wat de verschillen zijn en welke je het best kunt gebruiken.

Schema
Om achter het exacte schema van de module te komen moest het relais gedemonteerd worden. Op basis van de componenten en de kale print heb ik het schema kunnen opstellen.

Schema van de relaismodule

Bij een aansturing waarbij dezelfde spanning als de Raspberry Pi gebruikt wordt, is een galvanische scheiding in principe niet nodig. Er worden immers geen vreemde spanningen met het circuit verbonden. Alles draait op 5V die van de Raspberry afgenomen kan worden.

Hieronder een voorbeeld van een relaismodule met optocoupler. Je ziet duidelijk de galvanische scheiding. In dit geval wordt het afgeraden de grounds met elkaar te verbinden.

Schema van de relaismodule met optocoupler

Voor de volledigheid laat ik de aansluitingen van het relais (type: JQC3F-5VDC-C) zien. Er zijn twee spoelaansluitingen waar de voeding op aangesloten wordt en drie contacten van de wisselschakelaar waarvan een common (com), een normal connected (nc) en een normal open (no) contact.

De transistor T1 in het circuit is een universele SMD variant. Het is het equivalent van de BC547, maar in een zgn. SOT-3 behuizing.

Aansluitingen
Hieronder zie je de relaismodule en diens aansluitingen. De Gnd (ground) en de Vcc (+5V) worden op de voeding van de Raspberry aangesloten. De S (signal) gaat naar pin 12 (GPIO18) van de GPIO headerpinnen.

Python code
Uiteraard willen we de module op de Raspberry Pi aansluiten en met Python aansturen. Hieronder staat een script dat het relais laat knipperen. Je kunt de knipperfrequentie zelf instellen.

Vervolgens openen we nano relais.py en zetten onderstaand script er in.

Het script wordt opgestart met:

python3 relais.py

Veel succes!

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*