16×2 LCD Display

Een leuk project is het aansturen van een display zoals het type LCD16x2. We bespreken hier de versie waarop de I2C (uitgesproken: ai-toe-sie) interface gemonteerd is, of via een breadboard met het display verbonden is. Zonder de interface moet het display met zo’n 12 verbindingsdraden aangesloten worden. Met slechts 4 verbindingen kun je een LCD display 16×2 of en 20×4 met de Raspberry Pi verbinden, maar daar is wel een I2C interface voor nodig. Je kunt een 16×2 display met en zonder zo’n I2C interface aanschaffen. Het makkelijkst is als de interface al op het display gemonteerd is.

Het LCD display
De meeste van de beschikbare 16 karakters × 2 regels LCD display modules zijn compatibel met de Hitachi HD44780 LCD-controller. Hierdoor kun je bijna elk display kopen en er zeker van zijn dat het op vrijwel dezelfde manier werkt als elk ander. Er is veel om uit te kiezen, de achtergrondverlichting is in verschillende kleuren verkrijgbaar. Degene die ik kocht had een groene achtergrondverlichting.

Hieronder zie je het display met zijn pin aansluitingen. Omdat we werken met de I2C interface is het niet noodzakelijk de functies van de pinnen uit te leggen. De meeste spreken voor zich.

Pin aansluitingen van het 1602 LCD display

Interface als breadboard versie
De I2C interface is ook los verkrijgbaar als je bijvoorbeeld een 16×2 LCD display wilt aansluiten die niet van een interface voorzien is. Je soldeert er een pinstrip op en je prikt ‘m zo in je breadboard. De interface wordt 1 op 1 met de aansluitpinnen van het display verbonden.

Het display verbinden met de Raspberry Pi
Het grote voordeel is dat de interface zo’n 8 verbindingen (waarvan 4 GPIO) scheelt bij de installatie. Bovendien bevindt zich op de interface een potmeter waarmee je het contrast van het display instelt. Met de dipswitch wordt de achtergrondverlichting van het display geactiveerd. Deze zou je kunnen aansluiten op een 10Kohm potmeter waarmee je de intensiteit regelt.

1602 LCD display met een gemonteerde I2C interface module

De I2C interface heeft 4 aansluitingen, deze worden met de Raspberry Pi verbonden zoals in de tabel aangegeven is.

Aansluittabel I2C interface en de Raspberry Pi

I2C bus configureren
De Raspberry Pi is voorzien van een zgn. I2C bus. Hierdoor kunnen meerdere apparaten gelijktijdig op de Raspberry Pi worden aangesloten, elk met een uniek adres, die soms ingesteld kunnen worden door de jumperinstellingen op de module te wijzigen.

Klik hier om de I2C bus op de Raspberry Pi te activeren.

Python 2 script
Omdat het hier goed werkende basisbestanden betreft en er daarom geen concessies gedaan zijn door ze aan te passen wordt de software van de originele site gedownload. Dit downloaden doen we rechtstreeks op de Raspberry Pi.

Ga naar de hoofdmap en geef de volgende commando regel achter de prompt in:

git clone https://github.com/the-raspberry-pi-guy/lcd

In de hoofdmap (pi@raspberrypi:~ $) of de map waarin je staat wordt de map lcd aangemaakt. Hierin worden de diverse bestanden gedownload.

Installatiescript
Voordat je de programma’s kunt opstarten moet het installatiescript in de lcd map eenmalig opgestart worden. Geef daarvoor het volgende commando in:

sudo sh install.sh

Demo scripts
De Raspberry start na de installatie automatisch opnieuw op. Als alles goed gegaan is zijn de scripts nu op te starten. Start de demo’s op door een van de volgende python programma’s op te starten:

  • python demo_clock.py
  • python demo_clock_and_IP.py
  • python demo_lcd.py-
  • python demo_scrolling_text.py

Forex demo
Om de demo van de valutamarkt Forex te kunnen starten zul je waarschijnlijk nog twee extra bibliotheken moeten laden met de commando’s:
- pip install requests
- sudo apt-get install python-bs4

Start de Forex demo met: python demo_forex.py

Foutmelding
Indien in de terminal de melding: IOError: [Errno 121] Remote I/O error te zien is, dan kan de Raspberry Pi geen verbinding met de I2C interface maken. Of de bedrading is niet goed, dan wel kan de interface defect zijn.

16×2 LCD display – Forex demo

Met een paar kleine aanpassingen in het script werkt de software ook voor het 20×4 LCD display.

20×4 LCD display

Have A Nice Day!

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*