Mate

En de laatste op deze lijst is MATE. Een tijdje heb ik MATE gebruikt in plaats van de nieuwe GNOME-versies omdat het vergelijkbaar is met wat ik gewend was. Daarom heb ik besloten het nog een keer te proberen en in deze lijst op te nemen.

Koppel

Master Python op Raspberry Pi
Sale: 10% korting vandaag.
Download het e-book.
Doe meer met je Raspberry Pi, leer de handige concepten en gebruik de sneltoetsen.
Je mist de helft van het plezier van het gebruik van een Raspberry Pi als je niets van Python weet.DOWNLOAD HIER

Het probleem is dat MATE op het eerste gezicht niet lijkt te zijn geëvolueerd sinds ik het voor het laatst heb gebruikt. Dus ik vind dat het er een beetje gedateerd uitziet in vergelijking met de andere alternatieven die we eerder hebben besproken:

Het hoofdmenu is verdeeld in 3 delen: toepassingen, plaatsen (bestandsverkenner) en systeeminstellingen. Dat vind ik prettig, je gebruikt meestal het applicatiemenu en hebt geen last van de instellingen van apps die je over het algemeen een keer in het begin gebruikt en daarna nooit meer.

Het is een beetje een mix tussen PiXeL en Cinnamon. Het hoofdmenu bevindt zich bovenaan het scherm, met de klok en andere pictogrammen. Vervolgens komen de geopende applicaties binnen via een balk onderaan, waar u ook meerdere virtuele schermen kunt vinden (rechtsonder).

Er zijn veel thema’s beschikbaar voor MATE, dus je kunt het interface-ontwerp altijd verbeteren, maar ik beoordeel hier de standaardopties.

Instellingen

Het instellingengedeelte van de interface is wat minder netjes. U zult een “Control Center” vinden, zoals in de meeste desktopomgevingen, maar het is zeer beperkt:

De belangrijkste opties zijn hier (display, toetsenbord, taal, etc.) maar dat is het dan ook. Er is een menu aan de linkerkant om direct naar een subsectie te gaan, maar ik begrijp het niet echt omdat alles op één pagina staat (als je op “Internet en netwerk” klikt, doet het niets zoals je het al kunt zien).

De zoekmachine werkt ook alleen op de titel van het hulpprogramma, dus als u “lay-out” typt, is er geen resultaat. Mwah, niet zo geweldig.
Alle tools zijn direct te vinden onder het menu “Systeem”, dus u zult dit controlecentrum waarschijnlijk toch nooit gebruiken.

optredens

Geen prestatieprobleem met MATE. Net als Cinnamon en PiXeL is MATE een lichte desktopomgeving, niets dat een Raspberry Pi 4 niet gemakkelijk aankan.

Ik heb geen andere modellen geprobeerd, maar ik vermoed dat het vergelijkbaar zal zijn met PiXeL.

Installatie

Om MATE op Raspberry Pi OS te installeren, kun je ook apt gebruiken: LightDM wordt niet automatisch toegevoegd aan het metapakket, dus het is verplicht als je Raspberry Pi OS Lite gebruikt. Je hebt het al als PiXeL of een andere desktopomgeving is geïnstalleerd.
sudo apt install mate-desktop-environment-core lightdm

MATE vereist 425 pakketten voor een totaal van 250 MB om te downloaden. Het zal ongeveer 900 miljoen op je SD-kaart gebruiken als het eenmaal is geïnstalleerd.

Voor-en nadelen

Aanbevolen voorNiet de beste in
Solide optredensOud uitziende interface
In veel opzichten vergelijkbaar met PiXeLVerouderd controlecentrum
Hoofdmenu eenvoudig te gebruiken