KDE is een van de meest populaire desktopomgevingen op pc (met GNOME dat later komt), en het kan eenvoudig op Raspberry Pi worden geïnstalleerd, laten we eens kijken hoe het presteert.
Interface
KDE Plasma is een geweldige interface als je gewend bent aan Windows. Met het hoofdmenu in de linkerbenedenhoek van uw scherm en de taakbalk ook onderaan het scherm, moet u niet te gedesoriënteerd zijn.

Maar zoals je kunt zien, is het ook een modernere interface (in het ontwerp maar ook in de functies, zoals de zoekmachine in het hoofdmenu). Ik vind de interface van dit hoofdmenu een beetje rommelig als je er niet aan gewend bent, met verschillende categorieën en submenu’s, maar met de zoekmachine is het niet echt een probleem. Typ de eerste letter van wat u zoekt en u krijgt een gefilterde weergave van de bijbehorende apps of instellingen.
Ik had het in het vorige deel over het inlogscherm, hier is hoe het eruit ziet op KDE:

De meeste andere opties hebben iets soortgelijks. U kunt uw gebruiker kiezen in een grafische lijst, maar ook een paar opties aanpassen, zoals de omgeving voor deze sessie, de toetsenbordindeling en snelle herstart- en afsluitknoppen, zodat u de sessie niet hoeft te openen om de computer te stoppen.
Instellingen
De systeeminstellingen zijn allemaal gebundeld in dezelfde applicatie:

Dat is waar ik het eerder over had. Het is veel gemakkelijker voor een beginner om een configuratie-optie te vinden in zoiets als dit. Alles op dezelfde plek, een zoekmachine die heel goed werkt, en dat is alles. Weet u niet hoe u de toetsenbordindeling moet wijzigen? Typ “lay” en het zal laten zien dat je zou gaan. Zo simpel is het.
In deze app “Systeeminstellingen” kun je ook gemakkelijk overschakelen naar een ander thema of andere stijl. KDE heeft een ander hulpmiddel om de toepassingen te beheren, maar het werkte niet voor mij. Ik weet niet wat er is gebeurd, de pakketlijst is nooit bijgewerkt. Misschien is het nog niet beschikbaar met de Raspberry Pi OS-repository’s.
Voor de meeste omgevingen is de eenvoudigste manier om uw toepassingen te beheren het gebruik van apt in een terminal, of het installeren van iets als Synaptic om dit in de grafische interface te doen:sudo apt install synaptic
Performance
In mijn gedachten heeft KDE altijd een slechte reputatie gehad op het gebied van prestaties. Ja, natuurlijk is het niet de meest lichtgewicht optie die je kunt vinden, maar op mijn Raspberry Pi met 4 GB was het niet zo erg als verwacht. De navigatie is vloeiend in de menu’s en instellingen.
Ik heb niet veel van de applicaties gebruikt, dus ik heb geen ervaring van 4 uur om je te vertellen of iets als Chromium echt langzamer is dan bijvoorbeeld op PiXeL. Maar over het algemeen lijkt het redelijk, het is op zijn minst het proberen waard.
Ik veronderstel dat met het toegenomen geheugen op nieuwe Raspberry Pi-modellen, de overstap naar Bullseye (met de lichte prestatieverbetering die daarmee gepaard ging) en waarschijnlijk het werk van het KDE-team, prestaties steeds minder een probleem zullen zijn op Raspberry Pi.
Installatie
Het installeren van een nieuwe desktopomgeving is niet ingewikkeld, en KDE kan bijna als elke andere worden geïnstalleerd door apt te gebruiken.
Ik deed mijn tests door te beginnen met een Raspberry Pi OS Lite-versie, om geen conflicten, nutteloze apps of wat dan ook te hebben. Maar je kunt het ook installeren op Raspberry Pi OS met Desktop, als je iets nieuws op dezelfde SD-kaart wilt proberen.
Hier leest u hoe u KDE op Raspberry Pi OS installeert:
- Open een terminal of log in op de Lite-versie.
- Installeer KDE met apt:
sudo apt install kde-plasma-desktop
- Het zal ongeveer 850 pakketten downloaden, ongeveer 600 MB om te downloaden.
De installatieduur hangt dus grotendeels af van de snelheid van uw internetverbinding. - Als u klaar bent, start u uw systeem opnieuw op en geniet u ervan!
Als je dit doet op Raspberry Pi OS met Desktop, is er een extra stap. U moet Raspberry Pi OS vertellen welke omgeving u moet starten. U kunt dit doen met het commando:sudo update-alternatives --config x-session-manager
Kies de overeenkomstige optie in de lijst en start uw systeem opnieuw op.
Voor- en nadelen van KDE Plasma
Aanbevolen voor | Niet de beste in |
---|---|
Geweldig interface-ontwerp | Hoofdmenu een beetje ingewikkeld |
Gebruiksvriendelijke systeeminstellingen | Fatsoenlijke uitvoeringen maar niet de beste? |
Het beste voor Windows-gebruikers |