Guake

Of je nu nieuw bent bij Raspbian of een expert bent, je zal er na enige tijd mee eens zijn dat de standaard Terminal in de Raspbian desktop niet ideaal is. Het doet wat ‘ie moet doen, maar verduistert het bureaublad waardoor de Terminal-toepassing een beter alternatief kent zoals Guake.

Guake heeft een semi-transparante interface in Quake-stijl en kan worden geïnstalleerd via de tool Software toevoegen/verwijderen.

Om Guake te installeren voer je in de bestaande Terminal het volgende in:

sudo apt install guake

Na installatie vind je het in Toepassingen > Systeemwerkset > Guake. Zodra je de melding ziet dat Guake actief is, drukje op F12 om het programma op te roepen. 

Guake laat je zien wat er elders op het bureaublad gebeurt. Je kan ook met de rechter muisknop in het Guake-venster klikken om de voorkeuren te wijzigen , waaronder het aanpassen van het uiterlijk.

Guake is een terminal die werkt zoals elke terminal, maar je kunt het met één toets oproepen en met dezelfde toets verbergen.
Dus als je op F12 drukt, komt de drop-down-terminal op de voorgrond, als je opnieuw op F12 drukt, verdwijnt de terminal (maar blijft wel draaien).

Het is prima om iets achter te laten, zoals een foutenlogboekweergave van realtime informatie. Ik gebruik dit vaak om htop in Guake weer te geven (proceslijst en systeembelasting).

Elke keer dat ik trage prestaties had, drukte ik gewoon op F12, en hop, htop verscheen (Weet niet wat htop is? Bekijk hier mijn commando- spiekbriefje).

Om te beginnen moet eerst de terminal starten in het menu Toepassingen > Accessoires > Guake-terminal. Guake draait op de achtergrond totdat je het aanroept met F12. Je kan ook op het systeemvak pictogram klikken om het te openen.